Mersin Körfezi`nde trol ağlarıyla avlanan ıskarta deniz ürünlerinin besin değerlerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Mersin Körfezi'nde trol ağlarıyla avlanan ıskarta deniz ürünlerinden, kırlangıç balığı (Trigla lucerna Linnaeus, 1758), benekli hani balığı (Serranus hepatus Linnaeus, 1758) ve küçük pisi balığı (Arnoglosus laterna Walbaum, 1792)'nın temel besin madde bileşenleri, et verimi ile kalsiyum ve fosfor içerikleri incelenmiştir.Yapılan çalışmada, ortalama ağırlıkları, kırlangıç balığında 7.62 ± 0.29 g; benekli hani balığında 9.71 ± 0.37 g ve küçük pisi balığında 20.79 ± 2.34 g olan bireyler kullanılmıştır. Her üç türde de en yüksek protein değerleri ile en düşük toplam lipit ve kül değerleri Nisan ayı örneklerinde ölçülmüştür (p<0.050). Üç türün de yüzde et verimi Nisan ve Ekim ayında farklı bulunmuştur (p<0.050). Ortalama et verimi değerleri kırlangıç balığında %50.94, benekli hani balığında %53.85 ve küçük pisi balığında %64.56 olarak saptanmıştır. Çalışılan türlerin kalsiyum ve fosfor değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0.050). En yüksek kalsiyum içeriği, kilogram kuru et başına kırlangıç balığında (4.05 mg), en düşük değer ise küçük pisi balığında (1.19 mg) tespit edilmiş, en yüksek fosfor içeriği ise benekli hani balığında (10.00 mg), en düşüğü ise küçük pisi balığında (8.63 mg) gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Kırlangıç balığı, benekli hani balığı, küçük pisi balığı, kimyasal kompozisyon, mineral madde. In the present study, proximate composition, meat yield, calcium and phosphorus contents of discarded fish Tub gurnard (Trigla lucerna Linnaeus, 1758), Brown comber (Serranus hepatus Linnaeus, 1758) and Scaldfish (Arnoglosus laterna Walbaum, 1792) caught in Mersin Bay (Northeastern Mediterranean) by trawlers were investigated.Average weights of species used in this study for tub gurnard, brown comber and scaldfish was computed as 7.62 ± 0.29 g, 9.71 ± 0.37 g and 20.79 ± 2.34 g. The highest protein values and the lowest total lipid and ash values were recorded during April in three species ((p<0.050). Meat yield was found to be different significantly among April and October samples (p<0.050). Mean meat yield of tub gurnard, brown comber and scaldfish were 50.94%, 53.85% and 64.56%, respectively. The variation of calcium and phosphorus contents of three species were found to be statistically significant (p<0.050). The highest calcium content were determined, on dry weight basis, in tub gurnard (4.05 mg) and the lowest content were recorded in scaldfish (1.19 mg). The highest phosphorus value were measured in brown comber (10.00 mg), the lowest phosphorus value were found in scaldfish (8.63 mg).Key Words: Tub gurnard, Brown comber, Scaldfish, proximate composition, mineral content.
Collections