Kafes balığı yetiştiriciliğinin Akdeniz midyesinin (Mytilus galloprovincialis, Lamarck 1819), büyüme, hayatta kalma ve et-besin içeriği üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, ekolojik öneme sahip, alternatif tür olarak günümüzde revaçta olan, polikültürü kolaylıkla yapılabilen türler arasında yer alan Akdeniz midyesinin (Mytilus galloprovincialis), kafes etkisinde ve kafes etkisi dışında kaldığı düşünülen iki ayrı istasyonda, 2 farklı derinlikte yetiştiriciliğinin; büyüme, hayatta kalma oranı, ve et-besin içeriği üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme, İzmir iline 90 km uzaklıkta bulunan, Mersin Körfezi'ndeki, deniz ortamında, ağ kafeslerde çipura ve levrek yetiştiriciliği yapan özel bir işletmede yürütülmüştür (Pınar Deniz Ürünleri A.Ş).Çalışma, 16.11.2007'de başlatılmış ve denemeler 12 adet, 2 m uzunluğunda midye halatlarında, 12.000 adet midye kullanılarak yürütülmüştür. Deneme süresi boyunca 144 adet su örneği alınmış, deneme başlangıç ve sonunda midye kompozisyonunun tespiti için 12 halattan örnekleme yapılmıştır.Denemede kullanılan midyelerde deneme başlangıcında yapılan ölçümler sonucunda ortalama boy 3,01 ± 0,20 cm olarak hesaplanırken ortalama kalınlık ise 1,56 ± 0,2 cm olarak belirlenmiştir. 5 ay süren deneme sonucunda elde edilen en iyi büyüme, kafes yakınındaki midyelerde 3 m derinlikte, ortalama 2,51 ± 0,10 cm boy ve ortalama 4,63 ± 0,10 cm kalınlık değerleri ile elde edilmiştir.Bu çalışma sonucunda, kafes ünitelerinin yakınında Akdeniz midyelerinin büyüme ve yaşama oranlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca derinlik, sıcaklık ve klorofil-a oranının büyüme üzerinde etkisi olduğu ifade edilmektedir.ANAHTAR KELİMELER: Midye, Mytilus galloprovicialis, büyüme , yaşama In this study the Mediterranean mussel, Mytilus galloprovicialis, that takes an important place within the species cultivated easily were used. The effects of cultivation in 2 different stations at 2 different depths which take place in and out of the cage on the ratio survival, the growth rate and the yield of mussel were researched. The system was settled in Mersin Gulf which is 90 km. far from İzmir .. And the research was conducted at a private company called as Pınar Aquaculture joint-stock company which cultivate seabream and sea bass in sea cages.The trials started on 16th.11.2007. The trial was conducted 12 mussel ropes with 2m heights . 12000 mussels were settled on them. During the trial 144 times water sample was taken. In order to identify the composition of mussel, the sample was taken from the 12 rope both the beginning and the finishing points of the trial.The measurements results taken at the beginning of the trial have shown us the mean length was 3.01 ± 0.20 cm. The best growth was in the 3 m depth. While the thickness was 2,51 ± 0,10 cm , the length from anterior to pasterior was 4,63 ± 0,10 cm.At the end of the study, it was determined the growth and the survival rate of the mediterranean mussels near the cage are much higher. In addition to this the depth, heat and the ratio of chlorophyll-a had effect on the growth.KEY WORDS: Mussel, Mytilus galloprovicialis, growth, survival,
Collections