Soya fasulyesi küspesi ve bitkisel yağ kaynakları karışımlarının birlikte kullanımlarının nil tilapyalarında (Oreochromis niloticus Linnaeus, 1758) büyüme parametreleri, aminoasit ve yağ asitleri kompozisyonları üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, kontrol yemi balık unu ham proteini ve yağının sırasıyla %50'sinin soyafasulyesi küspesinden karşılandığı ve balık yağının da %60, %80 ve %100 oranlarında, soya,kanola ve keten tohumu yağları karışımından (1:1:1) oluşan yemler kullanılmıştır. Aynı proteinve yağ seviyelerine sahip bu dört farklı deneme yemi 90 gün süresince genç Nil Tilapyalarına(her tanka 16,24±0,66 g ortalama başlangıç ağırlığa sahip 25 balık) günde 2 kez olmak üzereeşit miktarlarda toplam tank biomas ağırlığının %4'ü oranında verilmiştir. Büyümeparametreleri açısından gruplar arasında herhangi bir istatistiksel farklılık oluşmamıştır(P>0,05). L-lizin ve DL-metiyonin katkısının genç Nil Tilapyalarında büyüme için etkin birşekilde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Balık tüm vücut ve doku yağ asitleri kompozisyonları bazıyağ asitleri sınıfları hariç yem yağ asitleri ile benzerlik göstermekle beraber soya küspesi vebitkisel yağ karışımları içeren yemlerle beslenen gruplarda DHA' nın korunduğu buna karşınEPA' nın ise enerji kaynağı olarak kullanıldığı bulunmuştur. Özellikle n-6 LC HUFA biyosenteziara metabolitlerinden 18:3n-6 ve 20:3n-6 yağ asitlerinin soya fasülyesi küspesi ve bitkisel yağkarışımları ile beslenen gruplardaki balık tüm vücut ve doku örneklerinde kontrol grubuna göreistatistiksel açıdan önemli oranda (P<0,05) yüksek olması Nil Tilapyalarının bu araştırmakoşullarında Δ5 ve Δ6 elongasyon ve desaturasyon enzimlerini aktive ettiğini göstermiştir.Sonuç olarak soya katkılı yemlerle birlikte %100 oranında saf balık yağının bitkisel yağkaynakları karışımı ile değiştirilmesinin Nil Tilapyalarının büyüme, amino asit ve yağ asitlerikompozisyonlarında ve bununla birlikte doku n-3/n-6 oranlarında olumsuz bir etkiye nedenolmadığı ve karışımda yer alan daha önce denenmemiş kanola yağınında kullanılabileceğigösterilmiştir. In this study, diets in which 50% of the fish meal crude protein were replaced bysoybean extract along with 60, 80 and 100% of fish oil replacement by mixture of soy, canolaand linseed oils (1:1:1), were used in the study. Four iso-nitrogenous and iso-energeticexperimental diets were fed to juvenile Nile tilapia twice in equal portions at a fixed rate of 4 %BW.d-1 for 90 days. There were no statistical difference (p>0,05) among dietary treatments interms of measured growth parameters. L-lysine and DL-methionine used in these diets wereeffectively used for growth in juvenile Nile tilapia. Although whole body and tissue fatty acidcompositions mimicked the feed fatty acids, except for several fatty acid classes, it wasunderstood that DHA was probably deposited whereas EPA was used for energy production infish fed diets supplemented with soybean extract and increasing amount of plant oil mixture.Furthermore, fish fed diets supplemented with soy bean extracts and plant oil mixtures hadspecifically significantly higher (P<0,05) intermediate metabolites like 18:3n-6 and 20:3n-6 ofthe n-6 LC HUFA biosynthesis in whole body and tissue samples compared to that of fish fed thecontrol diet implicated that Nile tilapia in these conditions might have activated the Δ5 and Δ6elongation and desaturation enzymes. In conclusion, it was demonstrated that the partialreplacement of dietary fish meal and 100 % replacement of fish oil by soy bean extract andplant oil mixture did not compromise growth rates, drastically change whole body and tissueamino acid and fatty acid compositions and muscle tissue n-3/n-6 ratios in Nile tilapia and thatcanola oil, not previously used in tilapia diets, could be used as a plant oil source in Nile tilapia diets.
Collections