Show simple item record

dc.contributor.advisorYenigün, Orhan
dc.contributor.authorMutlutürk, Mürvet Gülüm
dc.date.accessioned2020-12-23T10:52:49Z
dc.date.available2020-12-23T10:52:49Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/328008
dc.description.abstractÖZET Endüstriyel atıksu deşarjı modern dünyanın en tehlikeli ve önemli problemlerinden bir tanesidir. Bütün endüstriler içinde, Süt ve Süt Endüstrisi, peyniraltı suyunu hiçbir işleme tabi tutmadan atarak, çevre kirliliği probleminin önemli bir kısmına sebep olur. Peyniraltı suyunun oksijensiz koşullarda çürümesi neticesinde meydana gelen biogazin alternatif bir enerji kaynağı olduğu düşünülür. Peyniraltı suyunun oksijensiz koşullarda çürümesinde, peyniraltı suyuna kirletici özellikleri veren yüksek KOI ve BOI değerleri kabul edilebilir seviyelere indirgenirken**-, değerli bir enerji kaynağı da elde edilmiş olur. Bu çalışmada, değişik parametrelerde çalışan yarı devamlı beslenen reaktörlerde deneyler yapılarak, karıştırmanın, sıcaklığın ve hidrolik bekleme samanının peyniraltı suyunun, dolayısıyla, oluşan biogaz ve kirliliğin giderilmesi derecesi üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.
dc.description.abstractABSTRACT Industrial wastewater disposal is one of the most dangerous and important problem of modern world. Among all industries, dairy industry causes a greater pax-t of the pollution problem by disposing CHEESE WHEY without any treatment. The biogas, produced from anaerobic digestion of cheese whey, is generally considered as an alternative source of energy. In the anaerobic digestion of cheese `whey, while its pollution causing high COD and BOD values are being reduced to standard acceptable levels to be sent into waterways, an invaluable energy is being obtained. In this study, the effects of mixing, temperature and hydraulic retention time on the anaerobic digestion of cheese whey, in other words, on the biogas generated and the degree of pollutant removal were determined by carrying out experiments in serai-continuously fed anaerobic reactors at different operation conditions.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleMethane production from cheese whey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBiogas
dc.subject.ytmWhey
dc.subject.ytmEnergy resources
dc.identifier.yokid50987
dc.publisher.instituteÇevre Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid50987
dc.description.pages107
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess