Show simple item record

dc.contributor.advisorKocasoy, Günay
dc.contributor.authorAkgöze, Gökçe
dc.date.accessioned2020-12-23T10:51:45Z
dc.date.available2020-12-23T10:51:45Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/327894
dc.description.abstractÖZET Gelişmekte olan ülkelerde karşılaşılan çevre problemlerinden en önemlisi katı atıkların yönetimindeki aksaklıklardır. Ekonomik gelişmeler ve yaşam standartlarının yükselmesi atıkların bertaraf ve geri kazanma maliyetlerinin artrmasına neden olmuştur. Kompostlaştırma işleminin katı atık bertaraf yöntemleri arasında önem kazanmasının başlıca nedeni katı atığın bertaraf sorununun çözülmesinin yanında tarımsal açıdan oldukça elverişli bir ürünün kazanılmış olmasıdır. Kompostlaştırma doğada sürekli var olan biyolojik çürütme işleminin gözlemlenmesi ve mühendislik bilgileriyle desteklenmesiyle geliştirilmiş bir alternatif yöntemdir. Farklı özellikteki maddelerin birlikte kullanımıyla kompostlaştırmada önemli olan parametrelerin kontrol edilmesi sağlanır. Market ve evsel atıklar yüksek miktarda çürüyebilir organik madde içerirken bahçe atıkları selulozik içerikleri nedeniyle çürüme işlemine karşı dayanıklıdır. Aerobik koşullarda organik maddelerin çürütülmesinde yüksek sıcaklıklara biyolojik dönüşüm işlemlerinde ortaya çıkan ısı ile ulaşılmaktadır. Sıcaklığın yanı sıra kompostlaştırmada heterojen mikrobiyolojik çevre, organizmalar arasındaki ilişkiler, başlangıç maddelerinin özellikleri, nem, havalandırma, besi özellikleri ve benzeri faktörler birbirleriyle bağlantılıdır. Bu çalışmada organik içerikli atıkların farklı havalandırma metodları ve farklı oksijen kaynaklarıyla kompostlaştırılmasında stabilizasyon ve kompost kalitesinin belirlenmesi incelenmiştir. Karıştırma, homojen karışım elde edilmesinde yararlı olmakla beraber havalandırma ile birlikte kullanıldığında daha hızlı stabiliteye ulaşılmaktadır. Ayrıca çalışmada daha sonraki çalışmalara basamak olması için kompost ürününün pazarlama ve kullanımı ile ilgili incelemeler yapılmıştır.
dc.description.abstractIV ABSTRACT The mismanagement of solid wastes is a growing environmental problem in many of the developing countries. As a result of economic growth and rising standards of living, the variety and amounts of wastes have increased which lead to rise in the cost of treating and disposing wastes. Major emphasis in sustainable management of solid wastes was placed on conservation, reduced consumption and reuse of materials, including conversion of wastes to another, reusable form. In this sense, composting has gained wide acceptance as a key component of integrated solid waste management as the process not only provides benefits with handling solid wastes but also generates a valuable agricultural product with a new market. Composting evolved from the observation of the biological decomposition process continuously taking place in nature. Market and household wastes include high percentages of degradable organic matter compared to yard wastes with cellulosic content resisting to degradation. The co-composting processes with mixed feedstocks are commonly employed to obtain profitable end-product leading to new trends in compost processes. Organic substrates are degraded under preferably aerobic conditions that enhance temperature increases as a result of biologically produced heat, to produce a stable final product, which can provide many benefits in the agricultural market. The heterogenity and and diversity of the microbial environment, interactions between organisms, chemical aspects of the feedstock, moisture, aeration, nutritional factors, temperature and many other factors governing the composting process are interrelated. The aim of this study is to investigate the stabilization and maturation of organic wastes under varying aeration methods and sources such as air and oxygen. Mixing was found to be beneficial in terms of providing homogeneous mixture and when used in conjunction wih forced aeration gave quicker stabilization profile. Marketability and the utilization of the end-product is also reviewed and dependant on the final characteristics of the compost. The consequent stages of these study will focus on plant growth performances.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleInvestigation of appropriate composting method for yard waste and market waste
dc.title.alternativeBahçe ve market atıklarının kompostlaştırılmasında uygun yöntemin bulunması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmWaste disposal methods
dc.subject.ytmDecay
dc.subject.ytmDomestic wastes
dc.subject.ytmVentilation
dc.subject.ytmComposting
dc.subject.ytmSolid wastes
dc.identifier.yokid117781
dc.publisher.instituteÇevre Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid112145
dc.description.pages145
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess