Show simple item record

dc.contributor.advisorHaznedaroğlu, Berat Zeki
dc.contributor.authorGelgör, Remziye Derya
dc.date.accessioned2020-12-23T10:48:38Z
dc.date.available2020-12-23T10:48:38Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/327605
dc.description.abstractYetersiz beslenme ekonomik durum ve coğrafi konum fark etmeksizin dünyanın her yerinde insanları etkilemektedir. Bu problem hem gıda yetersizliği hem de kötü beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Günümüzde, yaygın beslenme şekli yoğun miktarda basit karbonhidratlar içermekte, mikro besinler açısından zayıf kalmakta ve çoğunlukla hayvansal proteine dayanmaktır. Hayvansal protein üretimi tarım arazilerinin çoğunluğunu işgal etmekte ve aşırı su tüketimine sebep olmaktadır. Chlorella vulgaris hayvansal kaynaklarla yarışacak kadar protein ve sebzeler kadar vitamin ve mineral içeren, istisnai bir vegan-vejeteryan gıda alternatifidir. Çevre açısından bakıldığında Chlorella vulgaris yetiştirilmesi atmosferdeki karbondioksitin özümsenmesinin yanı sıra, verimli arazilere ihtiyaç duymamaktadır ve et üretimine göre %500 daha az su tüketmektedir. Bu çalışmada Chlorella vulgaris biyokütlesinin fonksiyonel gıda malzemesi olarak kullanılabilmesi için gereken besin değeri ön analizleri yapılmıştır. Deneysel süreçte, Chlorella vulgaris iki litrelik fotobiyoreaktörler içerisinde fotoototrofik ve steril koşullarla 6 paralel grup olarak yetiştirilmiştir. Hasatlanan biyokütlenin üç grubu 125°C'da ayrı miktarlarda 15 ve 35 dakika fırınlanmıştır. Ham ve fırınlanmış biyokütlelerin besin değerleri analiz edilmiştir. Makrobesin değerleri kolorimetrik metotlarla ve ağırlık dengesiyle belirlenip, vitamin değerleri LC-MS/MS ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, Chlorella vulgaris biyokütlesinin 125°C'de 15 ve 35 dakika fırınlanmasının vitamin değerleri üzerinde istatistiksel olarak kayda değer bir etki yaratmadığını göstermiştir. Sonuç olarak, üretilen Chlorella vulgaris biyokütlesinin dikkate değer bir vegan-vejeteryan protein ve B12 vitamini kaynağı olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractMalnutrition affects people all around the world regardless of their economic income or geographic location. This problem is mainly caused by inadequate food intake and/or unhealthy eating habits. Today, the common diet of most people is high in simple carbohydrates, deficient in micronutrients and mostly depends on an animal protein which is responsible for occupying the majority of agricultural lands and usage of excess amounts of water. Chlorella vulgaris is an exceptional vegan-vegetarian food alternative by providing enough protein to compete with animal sources in addition to containing a broad range of vitamins and minerals like vegetables. From the environmental aspect, cultivation of Chlorella vulgaris aids by sequestering carbon dioxide without the need for fertile lands and uses 500% less water than meat production. In this study, preliminary nutritional analysis was done to assess the utilization of Chlorella vulgaris CCAP 211/11b as a functional food ingredient. For the experimental process, Chlorella vulgaris was grown under photoautotrophic and sterile conditions in two liter photobioreactors in sextuplicate batches. Harvested biomass of three batches were baked at 125°C for 15 and 35 min, separately. Nutritional profiles of both raw and baked biomasses were analyzed. Macronutrient compositions were determined by colorimetric methods and mass balance whereas vitamin contents were quantified by LC-MS/MS analysis. The results showed that baking at 125°C for 15 and 35 min had no statistically significant effect on the vitamin content of Chlorella vulgaris and the produced biomass has potential as a significant source of vegan-vegetarian protein and vitamin B12.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleChlorella vulgaris based functional food design
dc.title.alternativeChlorella vulgaris tabanlı fonksiyonel gıda tasarımı
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-21
dc.contributor.departmentÇevre Bilimleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMicroalgae
dc.subject.ytmFunctional foods
dc.subject.ytmSustainable environment
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.subject.ytmPhotobioreactor
dc.identifier.yokid10288841
dc.publisher.instituteÇevre Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid579806
dc.description.pages103
dc.publisher.disciplineÇevre Bilimleri Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess