2,4-D Herbisitinin bazı laktik asit bakterilerinin üreme ve asit üretimi üzerine etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
2,4-D HERBİSİT'İNİN BAZI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN ÜREME VE ASİT ÜRETİMİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Mukaddes AKTAŞ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ NİSAN 1995 ÖZET 2,4-D Herbisit'inin saf ve karışık L.bulgaricus, S.ihermop- hilus, L.plantarum, P.pentosaceus, S.lactis ve S.diacetylactis bakterilerinin üreme ve asit oluşturmaları üzerine etkisi araştırılmış tır. % 50'lik amin 2,4-D solüsyonundan, % 10'luk skim milk besiortamına 100-1000 ug/10 mi olacak şekilde ilave edilip aktif, tek ve karışık bakteri kültürleri ile inoküle edilmiştir. Bakteriler optimum üreme sıcaklık derecelerinde, farklı sürelerde inkübe edilmiştir. Bakterilerin üreme ve oluşturdukları asit miktarı herbisitli ve herbisitsiz besiortamında tayin edilmiştir. 2,4-D'nin L.bulgaricus suşlarının genellikle üremelerini sitümüle ederken, diğer bakterilerin üremeleri üzerine kısmen inhibisyon etki gösterdiği saptanmıştır. Diğer taraftan herbisitin saf ve karışık laktik asit bakterilerinin kontrole göre asit üretimlerinde önemli bir farklılık yaratmadığı saptanmıştır. 2,4-D'nin bakterilerin morfolojik ve koloni özellikleri üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığı gözlenmiştir. Anahtar kelimeler : 2,4-D Herbisit, Laktik Asit Bakterileri, Üreme, Morfoloji, % Asit Üretimi. STUDY ON THE EFFECT OF 2,4-D HERBICIDIE ON THE GROWTH AND ACID PRODUCTION BY SOME LA CTIC A CI D BA CTERIA (M.Sc.Masters) Mukaddes AKTAŞ GAZİ UNIVERSTY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY NİSAN 1995 ABSTRACT In this research effect of 2,4-D herbicide on the growth and acid production by pure and mixed strains of L.bulgaricus, S.thermophilus, L.plantarum, P.pentosaceus, S.lactis and S.diacety- lactis were investigated. From 50 % amin 2,4-D herbicides solution, 100-1000 ug/10 ml herbicide was added in to 10 % skim milk medium, inoculated with active pure or mixed cultures, incubated at optimal temprature for bacteri for different periods. Growth and % acidity produced by the cultures were investigated. In general, 2,4-D stimulated growth of L.bulgaricus strains, others were partially inhibited. On the other hand, It has been determined that 2,4-D did not cause any difference on the acid production by inoculation with pure or mixed cultures it has also been seen that 2,4-D did not effect the colony morphology and charateristics of bacteria. Key words : 2,4-D Herbicides, Lactic Acid Bacteria, Growth, Morphology, % Acidity Production. 11
Collections