Tordon 101 herbisitinin bazı lactik asit bakterilerinin üreme ve asit üretimine etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
TORDON 101 HERBİSİT'İNİN BAZI LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN ÜREME VE ASİT ÜRETİMİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Yüksek Lisans Hale AZKIN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 1995 ÖZET Tordon 101 herbisit'inin saf ve karışık L.bulgaricus, S.thermophilus, L.plantarum, P.pentosaceus, S.lactis ve S.diacetylactis bakterilerinin üreme ve asit üretimleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Tordon 101 solüsyonundan, % 10'luk skim milk besi ortamına 200-3000 ug/10 mi olacak şekilde ilave edilip, aktif saf ve karışık bakteri kültürleri iie inoküie edilmiştir. Bakteriler optimum üreme sıcaklık derecelerinde, farklı sürelerde inkübe edilmiştir. Bakterilerin üreme ve oluşturdukları asit miktarları herbisitli ve herbisitsiz besi ortamında tespit edilmiştir. Tordon 101 'in test bakterileri üzerinde inhibisyon etki gösterdiği saptanmıştır. Herbisitin saf ve karışık laktik asit bakterilerinin asit üretimleri üzerindeki etkisi araştırılmış ve karışık kültürlerin asit üretimlerinin saf kültürlerin asit üretimlerine oranla daha fazla olduğu saptanmıştır. Tordon 1 01 'in UV ile elde edilen mutant suşların asit üretimleri üzerindeki inhibisyon etkisinin atasal kültürlerine kıyasla daha fazla olduğu saptanmıştır. Tordon 101'in bakterilerin morfolojik ve koloni özellikleri üzerindeki herhangi bir etkisinin bulunmadığı gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Tordon 101, Laktik Asit Bakterileri, Üreme, Morfoloji, % Asit Üretimi. STUDY ON THE EFFECT OF TORDON 101 HERBICIDE ON THE GROWTH AND ACID PRODUCTION BY SOME LACTIC ACID BACTERIA (M.Sc. Thesis) Hale AZKIN GAZİ UNUVERSIYT INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 1995 ABSTRACT In this research, the effect, of Tordon 101 herbicide on the growth and acid production by pure and mixed strains of L.bulgaricus, S.thermophilus, L.plantarum, P.pentosaceus, S.lactis and S.diacetylactis were investigated. From Tordon 101 solution, 200-3000 ug/10 ml herbicide was added into 10 % skim milk medium, inoculated with active pure and mixed cultures, incubated at optimal temprature for bacteria for different periods. Growth and % acidity produced by the cultures were investigated. In general, Tordon 101 partially inhibited the growth and acid production by test bacteria. On the other hand, herbicide were more effected acid production by mixed cultures compared with single strains. By using UV mutation, mutant strains were more sensitive to herbicide compared with parent cultures. Also, Tordon 101 did not effect the colony morphology and characteristics of bacteria. Key Words : Tordon 101, Lactic Acid Bacteria, Growth, Mrophrlogy, % Acid Production
Collections