Çiğ sütlerden izole edilen maya ve maya benzeri mikroorganizmaların dağılımları ve bu mikroorganizmaların proteinaz enzim aktiviteleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmada 90 çiğ süt örneğinden toplam 50 maya ve maya benzeri mikroorganizma izolasyonu gerçekleştirilmiştir. İzole edilen mikroorganizmaların morfolojik görünümleri, biyokimyasal karakteristikleri, fermentasyon ve asimilasyon testleri çalışılarak tür adlandırmaları gerçekleştirilmiştir. Maya ve maya benzeri mikroorganizmalar içinde en sıklıkla rastlanan türler Torulopsis cinsine aittir(20)(%40). îzole edilen diğer cinsler Trichosporon (10) (%20), Candida(S)(î6)veCryptococcus(7)(%l4) olarak bulunmuştur. Saccharomyces (2)(%4), Rhodotorula(2)(°AA) ve Sporobolomyces(l)(%2) türlerinin ise çok düşük oranlarda olduğu tespit edilmiştir. îzolatlar 28 farklı türü içermektedir. Torulopsis Candida çiğ sütlerden en sıklıkla izole edilen türdür. Bu türü Trichosporon cutaneum ve Torulopsis famata izlemektedir. Adlandırması yapılan mikroorganizmaların proteinaz enzim aktiviteleri YCB-BSA (Yeast- IX Carbon Base-Bovine Serum Albumin) agar ve Skim milk agar besiyerlerinde değerlendirilmiştir. İzolatların büyük bir çoğunluğu her iki besiyerinde proteolitik aktivite göstermiştir. Ancak YCB-BSA ağarda Skim milk ağara oranla daha kuvvetli proteolitik aktivite gözlenmiştir. Araştırmada en kuvvetli proteolitik aktiviteyi Saccharomyces cerevisiae türü göstermiştir. Bilim kodu: 4010104 Anahtar kelimeler: Maya, Maya-benzeri, Çiğ süt, Proteinaz In this research, a total of 50 strains of yeast and yeast-like microorganisms were isolated from 90 raw milk samples. The morphological views, the biochemical characteristics, fermentation and assimilation tests of microorganisms isolated were studied and name of species were made real. The most widespread species within yeast and yeast-like microorganisms were found to belong to Torulopsis g-ewifs(20)(%40). The other genus were found as Trichosporon (10) (%20), Candida (8)(%16) and Cryptococcus(7)(%U). The species of Saccharomyces(2)(°/<A), Rhodotorula(2)(%4) and Sporobolomyces(l)(%2) were determined to be too low number of species. The isolates were included 28 different species. Torulopsis candida was isolated most frequently from raw milk, followed by Trishosporon cutaneum and Torolopsis famata. The proteinase enzyme activities of microorganisms, whose naming has been done, have been evaluated in the mediums of YCB-BSA(Yeast Carbon Base-Bovine Serum Albumin) ağar and Skim milk ağar. But great majority of isolates were shown proteolytic activity has been observed compared to that of skim milk ağar. in the research, the species of Saccharomyces cerevisiae showed the strongest proteolytic activity. ScienceCode: 4010104 Key Words: Yeast,Yeast-like, Raw milk, Proteinase.
Collections