Zeminlerin su muhtevasının belirlenmesinde etüv ve mikrodalga metodlarının karşılaştırılması üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ZEMİNLERİN SU MUHTEVASININ BELİRLENMESİNDE ETÜV VE MİKRODALGA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BÎR ARAŞTIRMA ( Yüksek Lisans Tezi ) Mehmet SAAT GAZI ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2002 ÖZET Zeminlerin Fiziksel özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan parametrelerden biri, su muhtevasıdır. Zemin tanelerinin arasındaki, yüzeyindeki ve iç bünyesindeki boşluklarda bulunan suyun bir ölçüsü olan bu kavram, zemin örneğinin 105 ± 5 °C 'de değişmez ağırlığa gelinceye kadar kurutulması sonucunda belirlenebilmektedir. Bu amaçla, uzun yıllardan beri kullanılan bu yöntem.Etüv (fırın) metodudur. Bu araştırmada, zeminlerin su muhtevasının bulunmasında yaklaşık 18- 24 saat gibi bir süreye ihtiyaç duyulan etüv metodu yerine, 15-25 dakika gibi çok kısa sürede sonuç veren, `Mikrodalga fırın` metodunun uygulama esasları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla; kohezyonlu, kohezyonsuz ve organik zemin özellikleri gösteren örnekler üzerinde, standart etüv kurutma ve mikrodalga fırın kurutma sonuçlan karşılaştırılmış, sözü edilen 3 farklı zemin grubu için, mikrodalga fırının kullanma kriterlerinden ; güç ayarı ve ardışık ısıtma süreleri belirlenerek, bu metodun laboratuvar deney kriterleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bilim Kodu : 2251101 Anahtar Kelimeler :Etüv.Mikrodalga Fırın, Zemin, Su Muhtevası Sayfa Adedi : 126 Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Mehmet ORHAN AN INVESTIGATION ON THE COMPARISON OF WATER CONTENT DETERMINATION OF SOILS BY OVEN AND MICROWAVE OVEN METHODS ( M.Sc. Thesis ) Mehmet SAAT GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 2002 ABSTRACT Water content is one of the parameters which is used to determine physical properties of the soils. This parameter which is an indication of the water found in pore spaces between particles, at surface of the partiles and in the particle structure, can be determined by drying can be determined by drying the soil at 105 ± 5° C untill constant weight is achieved. For this purpose conventional method has been used for many years. In this study, basis of the microwave oven method which can determine water content of the soil at approximately! 5 - 25 min. instead of waiting 18-24 hour for conventional oven method, tried to produce. For this purpose results results of conventional method and microwave oven method were compared for cohesive soils. For three different soil groups microwave oven's usagae criteria (power and duration) tried to determine. Science Code Key Words Page Number Adviser 2251101 Oven, Microwave Oven, Soil, Water Content 126 Assist. Prof. Dr. Mehmet ORHAN
Collections