Çevre yönetim sistemi: Gıda sanayi işletmeleri için rehber
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ: GIDA SANAYİ İŞLETMELERİ İÇİN REHBER (Yüksek Lisans Tezi) K. Neslihan SEZGİN KARALİ GAZI ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2002 ÖZET Bu tez, uluslararası ÇYS standardı ISO 14000 ve TS EN ISO 14000 standartlarını esas alarak kendi ÇYS'ni kurmak isteyen gıda sanayi işletmelerine rehber olmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla ISO 14000 standardında ÇYS'nin kurulması ve uygulanması için şart koşulan işlem ve faaliyetlerin açıklanmasına yönelik örnekler sanal bir süt işleme tesisi esas alınarak verilmiştir. ÇYS belgeye bağlama işlemleri ile ilgili örnekler verilmiş, gıda kuruluşları için ÇYS'nin getireceği faydalar özetlenmiş olup, TS EN ISO 14001 yaklaşımıyla ÇYS kuran gıda sanayi işletmelerinin sayısının artırılmasına yönelik tavsiyelerde bulunulmuştur. Aynı zamanda, ÇYS kurulması, başarı ile uygulanması, etkinliği ve sürekliliği için öneriler sunulmuştur. Bilim Kodu Anahtar Kelimeler : Çevre Yönetim Sistemi, ISO 14000, TS EN ISO 14001 gıda sanayi, süt işleme tesisi Sayfa Adedi : 148 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Basri ATASOY T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEM: A GUIDE FOR FOOD INDUSTRY ORGANISATIONS (M.Sc. Thesis) K. Neslihan SEZGİN KARALİ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 2002 ABSTRACT This thesis has been written as a guide to food industry organisations which intend to implement an Environmental Management System (EMS), based on the TS EN ISO 14000 and International EMS standard ISO 14000. Examples have been given from the dairy industry organisation which is imaginary, in order to provide sufficient explanation to enable management within an organisation to follow and implement the basic requirements of the ISO 14000 standard. To assist with the EMS implementation, examples of EMS documentation are provided. It has been summarised the advantages that food industry organisations may achieve by implementing an EMS and offers advice to provide increasing the number of the food industry onganisations which intend to implement EMS based on the TS EN ISO 14001 and to implement an EMS successfully. Science Code Keywords : Environmental Management System, ISO 14000, TS EN ISO 14001, food industry, dairy industry Page Number : 148 Adviser : Prof. Dr. Basri ATASOY
Collections