Tutuklanmış Aspergillus niger kullanılarak sitrik asit üretimi ve sitrik asit üretimi üzerine çeşitli etkenlerin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
TUTUKLANMIŞ Aspergillus niger KULLANILARAK SİTRİK ASİT ÜRETİMİ VE SİTRİK ASİT ÜRETİMİ ÜZERİNE ÇEŞİTLİ ETKİLERİN İNCELENMESİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) GÖKHAN DEMİREL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ŞUBAT 2003 ÖZET Bu çalışmada, Ca-Alginat küreleri içine hapsedilmiş Aspergillus niger sporları kullanılarak sitrik asit üretimi gerçekleştirilmiş ve sitrik asit üretimi üzerine çeşitli faktörlerin etkileri incelenmiştir. Sitrik asit üretimi üzerine, başlangıç pH'smın etkisi 2,0-5,0 aralığında, başlangıç sakkaroz derişiminin etkisi 100-180 g/L aralığında, başlangıç azot derişimi 0-0,3 g/L aralığında, ayrıca metanol'ün etkisi 0-6 mL metanol/100 mL besi ortamı aralığında, etanol' ün etkisi ise 0-5 mL etanol/100 mL besi ortamı aralığında çalışılmış ve optimum deney koşulları belirlenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda başlangıç pH'sı 4,5, başlangıç azot derişimi 0,05 g/L ve başlangıç sakkaroz derişimi 140 g/L olduğunda maksimum sitrik asit derişiminin gerçekleştiği bulunmuştur. Diğer yandan 4,0 mL metanol ve 3,0 mL etanol ilavesinde sitrik asit üretiminin maksimum olduğu gözlenmiştir. Bilim Kodu : 405 Anahtar Kelimeler : Tutuklama, Sitrik asit, Metanol, Etanol, Aspergillus niger Sayfa Adedi : 56 Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Ahmet YAŞAR THE PRODUCTION OF CITRIC ACID BY USING IMMOBILIZED Aspergillus niger AND INVESTIGATION OF THE VARIOUS EFFECTS ON CITRIC ACID PRODUCTION (M. Sc. Thesis) GÖKHAN DEMİREL GAZI UNIVERSTY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY FEBRUARY 2003 ABSTRACT In this study, the production of the citric acid has been achieved by using the Aspergillus niger conidiaspores, entrapped in Ca-Alginate beads, and the factors that effect this production has been investigated. On the citric acid production, the effect of the starting pH (2.0-5.0), the effect of the starting sucrose concentration (100-180 g/L), the starting nitrogen concentration (0-0.3 g/L), the effect of the methanol concentration in lOOmL feeding medium (0-6 mL), and finally the effect of ethanol concentration (0-5 mL) in 100 mL feeding medium was studied and optimum experimental conditions were determined. As a result of the experiments, the starting pH (4.5), the starting nitrogen concentration (0.05 g/L) and the starting sucrose concentration (140 g/L) were optimized and maximum citric acid production was observed by the given conditions. On the other hand, the maximum citric acid production was observed by the addition of 4.0 mL methanol and 3.0 mL ethanol. Science Code : 405 Keyword : Immobilization, Citric Acid, Methanol, Ethanol, Aspergillus niger Number of Pages : 55 Adviser : Prof. Dr. Ahmet YAŞAR
Collections