Çiğ süt ve peynir örneklerinde koliform grubu mikroorganizma /E. coli ile birlikte Y.enterocolitica izolasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÇİĞ SÜT VE PEYNİR ÖRNEKLERİNDE KOÜFORM GRUBU MlKROORGANİZMA/E.co/i İLE BİRLİKTE Y.enterocolitica İZOLASYONU (Yüksek Lisans Tezi) Huriye ULUSOY GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2004 ÖZET Araştırmamızda, 01.02.2002- 17.04.2003 tarihleri arasında 100 peynir 100 çiğ süt olmak üzere toplam 200 örnek ile çalışılmıştır. Çiğ süt örnekleri çeşitli bölgelerden süt işletmelerine gelen Örneklerden, peynir örnekleri ise Ankara'daki çeşitli semt ve marketlerden alınmıştır. İncelenen bu örneklerden koliform grup mikroorganizma/E. coli ile birlikte Y. enterocolitîca izolasyonu yapılmıştır. İncelenen çiğ süt örneklerinden %55 oranında Yersinia türleri izole edilmiştir. Bu izolasyonların %25'i Y. enterocolitîca, %17'si Y. frederiksenii, %7'si Y. kristensenii, %4'ü Y. intermedia ve %1'i Atipik Yersinia olarak tanımlanmıştır. Y. enterocolitîca izolasyonu gerçekleştirilen çiğ süt örneklerinde koliform grup mikroorganizma sayısı en yüksek 3,0x1 04 adet/ml en düşük 0,7x1 04 adet/ml, £. coli sayısı ise en yüksek 3,0x1 04 adet/ml en düşük 0,5x1 04 adet/ml bulunmuştur. İncelenen peynir örneklerinden %14 oranında Yersinia türleri izole edilmiştir. Bu izolasyonların %5'i Y. enterocolitîca, %5'i Atipik Yersinia, %3'ü Y. frederiksenii ve %1'ide Y. intermedia olarak tanımlanmıştır. Peynir örneklerinden izole edilen Y. enterocolitîca izolatiannın tamamı beyaz peynirden izole edilmiştir. Y. enterocolitîca izolasyonu gerçekleştirilen peynir örneklerinde koliform grup mikroorganizma sayısı en yüksek >1 10,000 adet/gren düşük 7500 adet/gr, E coli sayısı ise en yüksek 110.000 adet/gr, en düşük 360 adet/gr bulunmuştur.11 Bilim Kodu : 910 Anahtar Kelimeler : Çiğ süt, beyaz peynir, koliform, E. coli,Y. enterocolitica Sayfa Adedi : 147 Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Nihal YÜCEL Ill ISOLATION OF Y. enterocolitica TOGETHER WITH COLIFORM GROUP MICROORGANISM/E.co// FROM RAW MILK AND CHEESE SAMPLES (M.Sc. Thesis) Huriye ULUSOY GAZİ UNIVERSITY İNSTITUTE OF SCIENCES AND TECHNOLOGY February 2004 ABSTRACT In our research, between 01.02.2002-17.04.2003 total 200 samples of 100 cheese and 100 raw milk were studied. Raw milk samples were provided from different milk farms and regions. Cheese samples were taken from different shops of Ankara. Coliform group microorganisms/E. coli and Y.enterocolitica were isolated from those samples studied. %55 yersinia spp. was isoleted from raw milk samples. Isolations defined are 25% as Y. enterocolitica, 17% as Y. frederiksenii, 7% as Y. kristensenii, 4% as Y. intermedia and 1% as Ati pik Yersinia. In the raw milk samples which Y. enterocolitica was isolated, number of coliform microorganisms found maximum 3,0x1 04 unit/ml minimum 0,7x1 04 unit/ml, number of E. coli maximum 3,0x1 04 unit/ml minimum 0,5x1 04 unit/ml. 14% yersinia spp. were isolated from cheese samples studied. Isolations defined are %5 as Y. enterocolitica, %5 as Atipik Yersinia, %3 as Y. frederiksenii ve %1 as Y. intermedia. Y. enterocolitica isolates isolated from cheese samples were isolated entirely from white cheese. Cheese samples which Y. enterocolitica was isolated, number of coliform group microorganisms were maximum >1 10,000 unit/gr minimum 7500 unit/gr, number of E.coli maximum >1 10,000 unit/gr, minimum 360 unit/gr.IV Science code Key words Number of pages Thesis supervisor :910 : Raw milk, white cheese, coliform, E. coli,Y. enterocolitica :147 AssistProf. Dr. Nihal YÜCEL
Collections