Çiğ kıyma örneklerinden gram-negatif, psikrofil mikroorganizmaların (Pseudomonas, Acinetobacter, Alcaligenes) izolasyonu, proteolitik aktivite ve antibiyotik dirençliliklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÇİG KIYMA ÖRNEKLERİNDEN GRAM-NEGATİF, PSİKROFİL MİKROORGANİZMALARIN (Pseudomonas, Acinetobacter, Alcaligenes) İZOLASYONU, PROTEOLİTİK AKTİVİTE VE ANTİBİYOTİK DİRENÇLİLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) NESLİHAN KAMANLI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2004 ÖZET Araştırmamızda Ocak 2003-Aralık 2003 tarihleri arasında Ankara' daki çeşitli süpermarketlere ait 53 çiğ kıyma örneği ile çalışılmıştır. Çiğ kıyma örnekleri, 4 farklı sıcaklık ortamında (taze, 4°C'de 10 gün, 22°ede 48 saat, -20°C'de 10 gün) toplam aerob mezofil, psikrofil, toplam koliform ve psikrofil koliform sayımları gerçekleştirilmiştir. Çiğ kıyma örneklerinden izole edilen 115 psikrofil, Gram (-) bakteri izolatının, 69'u (%60) Pseudomonas, 24'ü (%20,9) Alcaligenes, 22'si (%19,1) Acinetobacter olarak çeşitli biyokimyasal ve karbonhidrat fermentasyonu testleri sonucunda tanımlanmışlardır. Tanımlanan 115 bakteri izolatının, türlere göre dağılımı, en fazla sıklıkta %27,83 P. fluorescens biotip I olup, %27,61 P putida, % 16,52 Alcaligenes denitriflcans, %13,04 A. calcoaceticusJwofli, %6,09 P. fluorescens biotipll ve A. calcoaceticus.anitratum, %4,35 Alcaligenes faecalis, %1,74 P. acidovorans, %0,87 P. cichorii ve P. alcaligenes olarak adlandırılmıştır. Çiğ kıyma örneklerinden izole edilen 24 Alcaligenes türünden 20'si (%83,33), 69 Pseudomonas türünden 50'si (%72,46), 22 Acinetobacter türünden 10'u (%45,46) proteolitik aktivite göstermiştir. En fazla proteolitik aktivite gösteren tür ise %2I,74 ile P. fluorescens biotip I olarak tespit edilmiştir. Ayrıca izole edilen Pseudomonas, Acinetobacter ve Alcaligenes 'in Kirby-Bauer diskdiffüzyon yöntemine göre antibiyotik hassasiyetleri incelenmiştir. 69 Pseudomonas izolatının. %72,5 Amoksisilin/Klavulonik asit, %89,8 Ampisilin, %18,8 Aztreonam, %94,2 Sefalotin ve Sefazolin, %88,4 Sefoksitin, %5,8 Seftriakson, %8,7 Kloramfenikol, %23,2 Streptomisin, %1,5 Tetrasiklin antibiyotiklerine karşı dirençli olarak tespit ederken Piperasilin antibiyotiğine tüm Pseudomonas türleri hassas bulunmuştur. 24 Alcaligenes izolatının tamamı (%100) Sefalotin, Sefazolin ve Ampisiline dirençli bulunurken, %91,7 Sefoksitin ve Amoksisilin/Klavulonik asit, %70,8 Piperasilin, %62,5 Aztreonam, %58,3 Seftriakson, %41,7 Streptomisin, %37,5 Tetrasiklin ve %12,5 Kloramfenikol antibiyotiklerine dirençli bulunmuştur. 22 Acinetobacter izolatı ise, %95,5 Sefalotin, Sefoksitin ve Sefazolin, %90,9 Ampisilin, %81,8 Amoksisilin/Klavulonik asit, %45,5 Aztreonam, %13,6 Kloramfenikol, %9,1 Streptomisin, Seftriakson ve Tetrasiklin antibiyotiklerine karşı dirençli olarak tespit edilmiştir. Piperasilin antibiyotiğine bütün izole edilen Acinetobacter izolatları hassas olarak bulunmuştur. Bilim Kodu :925 Anahtar kelimeler :Çiğ kıyma, psikrofil mikroorganizma, Pseudomonas, Acinetobacter, Alcafigenes, proteolitik aktivite, antibiyotik duyarlıhğ. Sayfa Adedi :120 Fez Yöneticisi :Yrd. Doç. Dr. Sumru ÇITAK Ill THE RESERCH OF SOME RAW MINCED MEAT PRODUCTS WHICH ARE GRAM-NEGATIVE. PSYCHROTROPHİC MICROORGANISM (Pseudomonas, Acinetobacter, Alcaligenes) ISOLATION, PROTEOLYTIC ACTIVITY AND ANTIBIOTIC RESISTANCES (M.Sc. Thesis) NESLİHAN KAMANLI GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE June 2004 ABSTRACT In this research, between January 2003 and December 2003, we examined 53 raw minced meat products that belong to various stores in Ankara. Those products were situated at 4 different temperature position (fresh, at 4°C 10 days, at 20°C 48 hours, at -20°C 10 days) and then total aerob mezofil, psychrotrophic, coliform and psychrotrophic coliform counts were made. 115 Gram-negatif, psychrotrophic isolates, which were isolates from raw minced meat products, consisted of 69 (%60) Pseudomonos, 24 (%20,9) Alcaligenes and 22 (%19,1) Acinetobacter by biochemical and carbonhidrat fermantation tests. The rate of distribution 115 bacteria identified was %27,83 P. fluorescens biotype /, %27,61 P. putida, % 16,52 Alcaligenes denitriflcans, % 13,04 A. calcoaceticusjwoffii, %6,09 P. fluorescens biotype II and A. calcoaceticus.anitrutum, % 4,35 Alcaligenes faecalis, %1,74 P. acidovarons,% 0,87 P. cichorii and P. alcaligenes. Pseudomonas, Alcaligenes and Acinetobacter are 3 of the raw minced meat samples that were examined at 4 different temperature and 20 (%83,33) of 24 Alcaligenes, 50 (%72,46) of 69 Pseudomonas and 10 (%45,46) of 22 Acinetobacter demonstrated proteolytic activity. Ps. fluorescens biotype I was the most proteolytic activiy with %2I,74. In addition, theIV antibiotic sensitivities of Pseudomonas, Acinetobacter and Alcaligenes were examined by Kirby-Bauer disc difusion method. 69 Pseudomonas isolates were detected resistant against Amoxicillin/clavulanic acid (72.5% of the isolates), Ampicillin (89,8% of the isolates), Aztreonom (18,8% of the isolates), Cephalothin and Cephazolin (94,2% of the isolates), Cefoxitin (88,4% of the isolates), Ceftriaxone (5,8% of the isolates), Chloramphenicol (8,7% of the isolates), Streptomycin (23,2% of the isolates) and Tetracycline(l,5% of the isolates), also all Pseudomonas were sensitive to Piperacillin. All of the 24 Atcaligenes isolates were resistant to Cephalothin, Cephazolin and AnıpiciHiıı. Antibiotic resistance among 24 Alcaligenes isoletes was detected * tfgainst Cefoxitin and Amoxicillin/Clavulanic acid (91,7% of the isolated), Piperacillin (70,8% of the isolated), Aztreonam (62,5% of the isolated), Ceftriaxone (58,3% of the isolated), Streptomycin (41,7% of the isolated), Tetracycline (37,5% of the isolated) and Chloramphenicol (12,5% of the isolated). All of the 22 Acinetobacter isolates were resistant to Piperacillin. Antibiotic resistance among 22 Acinetobacter isolates was detected against Cephalothin, Cefoxitin and Cephazolin (95,5% of the isolates), Aztreonam (80,9% of the isolates), Chloramphenicol (13,6% of the isolates), Streptomycin, Ceftriaxone and Tetracycline (9,1% of the isolates). Science Code : 925 Key Words : Raw minced meat, psychrotrophic microorganism, Pseudomonas,Acinetohacter, Alcaligenes, proteolytic activity, antibiotic susceptibility Page Number: 120 Adviser : Assoc. Doz. Dr. Sunini CITAK
Collections