Mercimek hat ve çeşitlerinde genetik varyasyonun tespiti
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
iiiMERCİMEK HAT VE ÇEŞİTLERİNDE GENETİK VARYASYONUNTESPİTİ(Doktora Tezi)Ertuğrul YÜZBAŞIOĞLUGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜEKİM 2005ÖZETGenetik varyasyonun tespit edilmesinde, morfolojik, biyokimyasal ve molekülermarkırlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, SDS-PAGE ve RAPDmarkırları kullanılarak Lens culinaris Medik. türüne ait mercimek hatları veçeşitlerindeki genetik çeşitlilik tespit edilmiştir. RAPD sonucuna göre Akm2202-10 ile Meyveci, Akm 492 ile Akm 583, Akm 600 ile Akm 602 gibi bazıörnekler arasında genetik olarak bir farklılık bulunmamıştır. RAPD sonucunagöre mercimek çeşitleri 3 ana gruba ayrılmıştır ve her bir ana grup içindekiçeşitler de kendi aralarında farklılıklar göstermektedir. Birinci grubuMalazgirt, Fırat, Erzurum, Sultan, Pul çeşitleri, ikinci grubu Kafkas, Emre,Meyveci, Kayı, Özbek, Yerli Kırmızı, Çiftçi ve Ali Dayı çeşitleri ve üçüncügrubu ise sadece Seyran çeşidi oluşturmaktadır. SDS-PAGE yöntemine göremercimek çeşitleri üç grup altında toplanmış olup, birinci grubu Ali Dayı,Seyran, Sultan gibi çeşitler, ikinci grubu Yerli Kırmızı, Erzurum, Özbekçeşitleri ve üçüncü grubu ise Meyveci ve Kayı çeşitleri oluşturmaktadır.Bilim Kodu :01:RAPD, mercimek, Lens culinaris Medik., SDS-PAGEAnahtar KelimelerSayfa Adedi :85Tez Yöneticisi :Prof. Dr. Leyla AÇIK ve Prof Dr. Sebahattin ÖZCAN 1DETERMINATION OF GENETIC VARIATION AMONG LENTILBREEDING LINES AND CULTIVARS(PhD. Thesis)Ertuğrul YÜZBAŞIOĞLUGAZI UNIVERSITYINSTUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYOCTOBER 2005ABSTRACTMorphological, biochemical and moleculer markers are used to determinegenetic variation. Genetic variations among and within breeding lines andcultivars of lentils were investigated by RAPD and SDS-PAGE methods. RAPDindicates that there is not any genetic difference between Akm 2202/10 line andMeyveci cultivar; Akm 600 and Akm 602 lines; Akm 492 and Akm 583 lines.RAPD data also placed the cultivars in three main groups and within each maingroups cultivars differs distinctly from each other. The first group is composedof Malazgirt, Fırat, Erzurum, Sultan, Pul, the second is Kafkas, Emre, Meyveci,Kayı, Özbek, Yerli Kırmızı, Çiftçi and Ali Dayı and the third is Seyran. SDS-PAGE indicates that cultivars were divided into three different groups and thefirst group was composed of Ali Dayı, Seyran, Sultan cultivars, the second wascomposed of Yerli Kırmızı, Erzurum, Özbek cultivars and the third is composedof Meyveci and Kayi cultivars.Science Code :01:RAPD, lentil, Lens culinaris Medik., SDS-PAGEKey WordsPage number :85Advisor :Prof. Dr. Leyla AÇIK and Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN
Collections