Üreazın aljinat/kitosan polielektrolit ve poli (akrilamit-ko-akrilit asit)/k-karragenan interpolimer komplekslerine immobilizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÜREAZIN ALJ NAT/K TOSAN POL ELEKTROL T VE POL(AKR LAM T-ko-AKR L K AS T)/κ-KARRAGENAN NTERPOL MERKOMPLEKSLER NE MMOB L ZASYONU(Yüksek Lisans Tezi)Filiz KARAGAZ ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜOcak 2006ÖZETÜreaz (üreaminohidrolaz E.C. 3.5.1.5) enzimi aljinat-kitosan polielektrolitkompleksine ve poli(akrilamit-ko-akrilik asit)/κ-karragenan interpolimerkomplekslerine hapsedilerek immobilize edilmiştir. Serbest ve immobilize üreazüzerine pH, sıcaklık etkisi, depolama kararlılığı, tekrar kullanım ve termalkararlılık incelenmiştir. Serbest üreaz ve immobilize üreazlar için optimum pHsırasıyla 7,5 ve 8,0 olarak bulunmuştur. Optimum sıcaklık ise serbest vepoli(akrilamit-ko-akrilik asit)/κ-karragenan interpolimer kompleksineimmobilize edilen üreaz için 55 ºC, aljinat-kitosan polielektrolit komplekseimmobilize edilen üreaz için 60 ºC olarak bulunmuştur. mmobilizasyon ileMichaelis-Menten (Km) sabitinde bir azalma gözlenmiştir. 70 gün sonundaimmobilize sistemler aktivitelerinin % 48 ve % 70 ini korumuşlardır.Ayrıca, 5 gün içinde 20 kullanım sonunda aljinat-kitosan polielektrolit vepoli(akrilamit-ko-akrilik asit)/κ-karragenan interpolimer komplekslerineimmobilize edilen üreaz aktivitelerinin sırasıyla % 55 ve % 89 unukorumuşlardır. Serbest üreazın termal kararlılığının immobilizasyon sonucuarttığı gözlenmiştir.Bilim Kodu : 201.1.117Anahtar Kelimeler : Üreaz, immobilizasyon, interpolimer kompleks,polielektrolit kompleksSayfa Adedi : 59Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Tümtürk IMMOBILIZATION OF UREASE TO ALGINATE-CHITOSANPOLYELECTROYLTE COMPLEXES AND INTERPENETRATINGPOLYMER NETWORKS OF POLY(ACRYLAMIDE-co-ACRYLIC ACID)/κ-CARRAGEENAN(M. Sc. Thesis)Filiz KARAGAZI UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYJanuary 2006ABSTRACTJack bean urease (urea aminohydrolase, E.C. 3.5.1.5) was entrapped intoalginate-chitosan polyelectrolyte complexes and poly(acrylamide-co-acrylicacid)/κ-carrageenan in immobilization of urease. The effects of pH,temperature, storage stability, reuse number and thermal stability on the freeand immobilized urease were examined. For the free and immobilized urease inalginate-chitosan polyelectrolyte complexes and poly(acrylamide-co-acrylicacid)/κ-carrageenan, optimum pH was found to be 7,5 and 8,0 respectively.Optimum temperature of the free, immobilized urease in poly(acrylamide-co-acrylic acid)/κ-carrageenan and alginate-chitosan polyelectrolyte complexeswere also observed to be 55 and 60ºC, respectively. Michaelis-Menten constant(Km) values for both immobilized urease were observed smaller than freeenzyme. The storage stability values of immobilized enzyme systems after 70days were observed as 48% and 70%.In addition, it was observed that, after 20th use in 5 days, the retained activitiesfor immobilized enzyme in alginate-chitosan polyelectrolyte complexes andpoly(acrylamide-co-acrylic acid)/κ-carrageenan matrices were found to be 55%and 89%, respectively. Thermal stability of the free urease was also increasedby a result of immobilization.Science Code: 201.1.117Keywords : Urease; immobilization; interpenetrating polymer networks;polyelectrolyte complex.Page Number : 59Adviser : Assit.Prof.Dr. Hayrettin Tümtürk
Collections