Şeker fabrikaları buharlaştırıcı borularında meydana gelen korozyonun ve şerbetin korozif özelliklerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ŞEKER FABR KALARI BUHARLAŞTIRICI BORULARINDA MEYDANAGELEN KOROZYONUN VE ŞERBET N KOROZ F ÖZELL KLER N NNCELENMES(Yüksek Lisans Tezi)Selda ALTANLARGAZ ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜOcak 2006ÖZETBu çalışmada fabrikalarındaki buharlaştırıcı borularınınşekerkorozyona uğrama nedenleri araştırılmıştır. Buharlaştırıcı borularıgenellikle St 37.2 kalite çelik malzemeden ve bazı buharlaştırıcıkademeleri ise paslanmaz çelik malzemeden yapılmıştır. Kampanyadöneminde boruların iç yüzeyi korozyona uğrayarak delinmektedir.Buharlaştırıcı borularının iç yüzeylerindeki korozyonun nedenininkorozif özellikleri, yüksek sıcaklık, oksijence zenginşerbetinhavalandırmalı hücreler ve malzeme kalitesi olduğu düşünülmektedir.Bu amaçla Eskişehir, Ankara ve Afyon FabrikalarınınŞekerşerbetlerinde ölçümler (pH, Briks, iletkenlik, korozyon hızı, çözünmüşoksijen, klorür) yapılmıştır. Paslanmaz ve St. 37.2 kalite çelik elektrotlarkullanılarak şerbetlerin polarizasyon eğrileri çıkarılmıştır. Buharlaştırıcıborularında, St 37.2 kalite çelik malzeme yerine paslanmaz çelikmalzemenin kullanılmasının korozyon açısından daha uygun olduğusonucuna ulaşılmıştır.Bilim kodu : 201.1.041Anahtar Kelimeler : Şeker fabrikasyonu, buharlaştırıcı boruları,buharlaştırıcı şerbetleri, St 37.2 çelik, paslanmazçelik, korozyonSayfa adedi : 81Tez yöneticisi : Prof.Dr.Melike KABASAKALOĞLU CAUSES OF CORROSION FAILURES IN EVAPORATOR TUBES INSUGAR FACTORIES AND DETERMINATION OF CORROSIVEPROPERTIES OF JUICES(M.Sc. Thesis)Selda ALTANLARGAZI UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE TECHNOLOGYJanuary 2006ABSTRACTIn this study, causes of corrosion failures in evaporator tubes of sugarfactories were investigated. Evaporator tubes are made of St 37.2quality steel in general and some of them are made of stainless steel.During campaign period, inner side of tubes was corroded and thetubes were failed. Corrosive properties of juices, high temperature,aerated cells rich by oxygen, and steels quality were thought as thereasons of this type of corrosion. For this reason measurements weremade in Eskişehir, Ankara and Afyon Sugar Factories juices. pH, Bx(refractometric dry matter), corrosion rate, amount of dissolved oxygen,chloride were measured in juices from thin juice to thick juice inevaporator stages for factories. Polarisation curves of the juices wereobtained by using stainless steel and St 37.2 quality steel electrodes.As a result of this study, stainless steel is more suitable than St 37.2 inevaporator tubes.Science code : 201.1.041Key Words : Sugar processing, evaporator tubes, evaporatorjuices, St. 37.2 quality steel, stainless steel,corrosionPage number : 81Adviser : Prof.Dr.Melike KABASAKALOĞLU
Collections