Tavuktan izole edilen Lactobacillus cinsi bakterilerin, çeşitli patojen bakteriler üzerine antagonistik etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, tavuk bağırsağından izole edilen 47 Laktobasil izolatının, Shigella sp., Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella dublin, Salmonella typhimurium, Campylobacter jejuni ATCC 33291, Campylobacter jejuni ve Listeria monocytogenes' e karşı inhibisyon etkisi araştırılmıştır. En yüksek inhibisyon etkisinin L. monocytogenes' e (34 mm) karşı oluştuğu belirlenmiştir. Laktobasil izolatlarının 23' ü API 50 CHL ile tanımlanmıştır. Bu izolatlardan 10' u L. acidophilus (%43,5), 2' si L. salivarius (%8,7), 1' i L. delbrueckii ssp. delbrueckii (%4,4), 1' i L. fermentum (%4,4), 9' u Lactobacillus sp. (%39,1) olarak tanımlanmıştır. Çalışmada, asit ve H2O2 üretimi denatüre edildikten sonra inhibisyon etkisi gösteren izolatlar seçilmiştir. Sadece L. acidophilus (A11)' un bakteriyosin ve bakteriyosin benzeri madde ürettiği ve bu maddenin pH 2-8 aralığında dirençli olduğu belirlenmiştir. Bu bakteriyosin ve bakteriyosin benzeri madde katalaz ve tripsine dirençli, proteinaz K' ya duyarlı bulunmuştur. Ayrıca bu antimikrobiyal madde 40ºC ve 60ºC' de 10-30 dakika dirençlilik gösterirken, 80ºC ve 100ºC' de duyarlılık göstermiştir.Bakterilerde kontrolsüz antibiyotik kullanımına bağlı olarak artan antibiyotik dirençliliği, patojen bakterilerin etkisiz hale getirilmesini zorlaştırmaktadır. Bu kapsamda tanımlaması yapılan Campylobacter' lerin antibiyotik dirençliliği araştırılmış ve en yüksek direnç C. coli' de belirlenmiştir. C. coli, gentamisin, kanamisin, nalidiksik asit, streptomisin ve eritromisine %100,0; C. jejuni ise streptomisine %80,0 , tetrasikline %73,4 , nalidiksik asite %66,7 oranında dirençli bulunmuştur. C. lari ise nalidiksik asite %100,0 , streptomisine %66,7 , tetrasikline %33,3 oranında dirençli bulunmuştur. In this study, the inhibitory effect of 47 lactobacil isolates which isolated from chicken intestine against Shigella sp., Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella dublin, Salmonella typhimurium, Campylobacter jejuni ATCC-33291, Campylobacter jejuni and Listeria monocytogenes was investigated. The highest inhibitory effect is detected against L. monocytogenes. The 23 isolates of lactobacilli are identificated with API 50 CHL. From those isolates are identificated as 10(43,5%) L. acidophilus, 2(8,7%) L. salivarius, 1(4,4%) L. fermentum, 1(4,4%) L. delbrueckii ssp. delbrueckii, 9(39,1%) Lactobacillus sp. In this research, the isolates which showed inhibitor effect were selected after H2O2 and acid production were eliminated. It is determinated that L. acidophilus (A11) was the only bacteria which producing bacteriocin and bacteriocin-like substance and this substance was resistant between pH 2-8. It is demostrated that this bacteriocin and bacteriocin-like substance were resistant to catalase, trypsine and were sensitive to proteinaz K. Also this antimicrobial substance was showed resistant to 10-30 minutes at 40ºC, 60ºC and sensitive at 80ºC, 100ºC.Growing antibiotic resistance according as uncontrolled antibiotic usage at bacteria, is complicating to defuse pathogen bacteria. In this extent, antibiotic resistant of Campylobacter which were identificated was investigated and C. coli was determined the most resistance bacteria. C. coli was determined 100% resistant to gentamicin, kanamycin, nalidixic acid, streptomycin, erythromycin and it was obtained that C. jejuni had been resistant to streptomycin 80,0%, tetracycline 73,4%, nalidixic acid 66,7%. C. lari was determined resistant to nalidixic acid 100,0%, streptomycin 66,7%, tetracycline 33,3%.
Collections