Show simple item record

dc.contributor.advisorBeyatlı, Yavuz
dc.contributor.authorAhi, Sema
dc.date.accessioned2020-12-10T13:20:38Z
dc.date.available2020-12-10T13:20:38Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/299885
dc.description.abstractBu çalışmada, Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus ve Leuconostoc cinslerine ait bazı suşlar kullanılmıştır. Kültürlerden Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 , L. helveticus ATCC 15807, L. bulgaricus ATCC 11842, L. bulgaricus G11, L. plantarum DSM 20246, L. plantarum (RSKK No:02030), L. fermentum ATCC 23271, L. ruminis ATCC 25644 ve L. gasseri ATCC 19992; Streptococcus salivarius subsp. thermophilus ATCC 14425 ve S. thermophilus (RSKK No: 667/01017); Lactococcus subsp. cremoris; Enterococcus faecium DSMZ 20442, E. faecium RT 55, E. faecium RT 82, E. fecalis NCDO 581, E. fecalis RT 8 ve E. fecalis RT 121; Pediococcus acidilactici pedL ve P. pentosaceus CHR HANSEN; Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (RSKK No: 06043-DSM 20346 ) ve L. mesenteroides (RSKK No: 1061) türleri kullanılmıştır.Hücre gelişimleri, laktik asit miktarları ve son pH değerleri tespit edilmiştir. Suşların EPS üretimleri 46,42 mg/l ile 208,88 mg/l arasında bulunmuştur. En yüksek (208,88 mg/l) EPS üretimi Enterococcus fecalis RT8 suşunda tespit edilirken, en düşük (46,42 mg/l) EPS miktarı Enterococcus fecalis NCDO 581 kültüründe belirlenmiştir. Suşların hücre gelişimleri kültürlerin EPS üretimlerini etkilememiştir. Suşların otoagregasyon değerleri % 5-35 ile arasında belirlenirken, Escherichia coli ATCC 11230 ile koagregasyonları % 4-31 arasında tesbit edilmiştir.Çalışmada kullanılan tüm suşların nalidiksik asid, polimiksin B ve kanamisin dışında tüm antibiyotiklere %9 ile % 95 oranında yüksek duyarlılık gösterdikleri tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Laktik asit bakteri, Probiyotik, Asit üretimi, Antibiyotik dirençliliği, EPS üretimi, Agregasyon
dc.description.abstractIn this study, some strains of Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus, Enterococcus, and Leuconostoc genus were used in this study. Cultures of Lactobacillus acidophilus ATCC 4356, L. helveticus ATCC 15807, L. bulgaricus ATCC 11842, L. bulgaricus G11, L. plantarum DSM 20246, L. plantarum (RSKK No: 02030), L. fermentum ATCC 23271, L. ruminis ATCC 25644 and L. gasseri ATCC 19992; Streptococcus salivarius subsp. thermophilus ATCC 1442 and S. thermophilus (RSKK No. 667/01017), Lactococcus subsp. Cremoris; Enterococcus faecium DSM 20442, E. faecium RT 55, E. faecium RT 82, E. fecalis NCDO 581, E. fecalis RT 8 and E. fecalis RT 121, Pediococcus acidilactici pedL and P. pentosaceus CHR HANSEN, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (RSKK No.: 06043-DSM 20346) and L. mesenteroides (RSKK No: 1061) types have been used.The cell growths, amount of lactic acid and final pH values of the cultures were estimated. EPS production by the strains were found between 46,42 - 208,88 mg/l. The highest (208,88 mg/l) EPS production were detected in the culture of Enterococcus fecalis RT8 and the lowest amount (46,42 mg/l) of EPS were estimated in the Enterococcus fecalis NCDO 581 culture . The cell growths of the strains were not affected of EPS production by the cultures. The autoaggregation values of the strains were determined between % 5-35 and the coaggregation of the strains with E.coli has been found between % 4-31.All strains used in this study, have been found to have high sensitivity from %9 to %95 to all antibiotics except nalidixic acid, polymyxin B and kanamycin.Key Words : Lactic acid bacteria, Probiotic, Acid production, Antibiotic resistance, EPS production, Aggregation,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleBazı laktik asit bakterilerinin ekzopolisakkarit (EPS) üretimi ile antibiyotik dirençliliklerinin araştırılması
dc.title.alternativeExopolysaccharide (EPS) production of some lactic acid bacteria with investigation antibiotic resistance
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLactic acid bacteria
dc.subject.ytmAggregation method
dc.subject.ytmDrug resistance-microbial
dc.subject.ytmLactic acid production
dc.subject.ytmExopolysaccharide
dc.identifier.yokid418359
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid338677
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess