Show simple item record

dc.contributor.advisorBeyatlı, Yavuz
dc.contributor.authorDikbaş Yildiz, Kübra
dc.date.accessioned2020-12-10T13:15:31Z
dc.date.available2020-12-10T13:15:31Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/299353
dc.description.abstractLaktik asit bakterileri doğada yaygın bulunurlar ve Lactobacillus, Lactococcus, Pediococcus ve Leuconostoc cinsleri laktik asit bakterileri temsilcileridir. Laktik asit bakterileri topraktan, sudan, bitkilerden, atık ürünlerden ayrıca hayvanların ve insanların bağırsaklarından izole edilebilir. Bu bakterilerin yaptığı laktik asit fermantasyonu, farklı gıda maddelerinin yapımında uzun zamandan beri insanlar tarafından kullanılmıştır. Laktik asit tüm süt ürünleri, sosis, turşu, boza gibi birçok yiyecek ve içeceklerin üretiminde önemli rol oynar. Bu çalışmada, Balıkesir yöresi peynirlerinden izole edilen 15 adet laktik asit bakterisinin bazı teknolojik ve fonksiyonel özellikleri, farklı tuz ve pH konsantrasyonlarında gelişme yetenekleri, laktik asit üretim yetenekleri, antimikrobiyal aktiviteleri, antibiyotik duyarlılıkları, antioksidan ve antikolesterol aktiviteleri, EPS üretimleri incelenmiş ve 16S rRNA dizi analizleri yapılarak bakteriler tanımlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Lactobacillus spp., Probiyotik, Starter özellikler.
dc.description.abstractLactic acid bacteria are widely found in the nature. In this group are representatives of the Lactic acid bacteria Lactobacillus, Lactococcus, Pediococcus and Leuconostoc. They can be isolated from soils, waters, plants, waste products, and also from the intestinal tract of animals and humans. The lactic acid fermentation, which perform has long been known and applied by the humans for making different food stuffs. It plays an essential role in the production of all dairy products and is involved in the production of many other foods and drinks, sausages, pickles, boza etc. Of the fifteen lactic acid bacteria isolated from Balıkesir region cheeses some technological and functional properties, at the ability to grow different pH and salt concentrations, the ability of producing lactic acid, antimicrobial activity, antibiotic sensitivity, antioxidan and anticholesterol activities, EPS production are examined and bacteria is defined by performing 16S rRNA sequence analysis.Key Words : Lactobacillus spp., Probiotic, Starter Properties.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleBalıkesir yöresine ait peynirlerden izole edilen Lactobacillus bakterilerinin starter ve probiyotik özelliklerinin araştırılması
dc.title.alternativeStudies of some starter and probiotic properties of Lactobacillus bacteria isolated from cheese in Balıkesir
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmProbiotic bacteria
dc.subject.ytmWhite cheese
dc.subject.ytmLactobacillus
dc.identifier.yokid464941
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid338707
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess