Patateste (Solanum tuberosum L.) in vitro şartlarında değişik sakkaroz ve maltoz konsantrasyonlarının mikro yumru oluşumu üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlardaki ( % 2, 4, 6, 8, 10 ve 12) sakkaroz vemaltoz, % 6 agar içeren MS besi ortamlarında yürütülmüş olup patates bitkisinin(Agria ve Justine) gelişimi (bitki boyu, dal sayısı) ve yumru oluşumu üzerinesakkaroz ve maltozun etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonunda, in vitro'da bitki gelişimi (bitki boyu, dal sayısı) çeşide göredeğişmiş, en iyi gelişim % 6-10 karbon kaynağı uygulanan ortamlarda gözlenmiştir.Yumru sayısı (adet), toplam yumru ağırlığı (g), yumru çapı (mm), bakımından % 6karbon konsantrasyonunun daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Agria çeşidindesakkaroz, Justine çeşidinde maltoz karbon kaynağı uygulandığında yumru oluşumudaha iyi gerçekleşmiştir. İncelenen tüm faktörlerin birbirleriyle olan interaksiyonuistatistiksel olarak önemli olmuştur. Buna göre araştırmada yumru sayısı 0.00-8.50adet, total yumru ağırlığı 0.00-0.65 g, yumru ağırlığı 0.00-0.25 g, yumru çapı 0.00-6.75 mm arasında değişmiştir.Yumru üretimi dikkate alındığında Agria çeşidinde sakkarozun % 6 ve Justineçeşidinde maltozun % 4 konsantrasyonlarının uygun olduğu belirlenmiştir.ANAHTAR KELİMELER : Patates, mikro yumru, in vitro, sakkaroz, maltoz The effects of different concentrations (2, 4, 6, 8, 10 and 12 %) of sucrose andmaltose in MS contained 6 % agar on potato (Agria and Justine cultivars) on growth( plant length, branch number) and microtuberization were were evaluated on invitro.In the end of study, plant growth was changed according to cultivars on in vitro. Thebest of growth ( plant length, branch number) was observed with using 6-10 %carbon concentrations in medium.It was found that 6 % carbon concentration was most effective on tuber number(number), total tuber weight (g) and tuber diameter (mm). The best ofmicrotuberization was obtained with using of sucrose in Agria and maltose inJustine. Interaction of all factors examined in this was statistically important. It wasfound in this research that the number of tuber, the weight of total tuber, the weightof tuber and the tuber diameter were 0.00-8.50 number, 0.00-00.65 g, 0,00-0.25 gand 0.00-6.75mm, respectively.In microtuberation it was determined that 6 % concentrations of sucrose in Agriacultivar and 4 % concentrations of maltose in Justine cultivar were suitable.KEY WORDS: Potato, microtuber, in vitro, sucrose, maltose.
Collections