Show simple item record

dc.contributor.advisorKaradoğan, Tahsin
dc.contributor.authorAltindal, Demet
dc.date.accessioned2020-12-10T12:32:18Z
dc.date.available2020-12-10T12:32:18Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2019-03-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/288659
dc.description.abstractBu çalışmada, farklı konsantrasyonlardaki ( % 2, 4, 6, 8, 10 ve 12) sakkaroz vemaltoz, % 6 agar içeren MS besi ortamlarında yürütülmüş olup patates bitkisinin(Agria ve Justine) gelişimi (bitki boyu, dal sayısı) ve yumru oluşumu üzerinesakkaroz ve maltozun etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonunda, in vitro'da bitki gelişimi (bitki boyu, dal sayısı) çeşide göredeğişmiş, en iyi gelişim % 6-10 karbon kaynağı uygulanan ortamlarda gözlenmiştir.Yumru sayısı (adet), toplam yumru ağırlığı (g), yumru çapı (mm), bakımından % 6karbon konsantrasyonunun daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Agria çeşidindesakkaroz, Justine çeşidinde maltoz karbon kaynağı uygulandığında yumru oluşumudaha iyi gerçekleşmiştir. İncelenen tüm faktörlerin birbirleriyle olan interaksiyonuistatistiksel olarak önemli olmuştur. Buna göre araştırmada yumru sayısı 0.00-8.50adet, total yumru ağırlığı 0.00-0.65 g, yumru ağırlığı 0.00-0.25 g, yumru çapı 0.00-6.75 mm arasında değişmiştir.Yumru üretimi dikkate alındığında Agria çeşidinde sakkarozun % 6 ve Justineçeşidinde maltozun % 4 konsantrasyonlarının uygun olduğu belirlenmiştir.ANAHTAR KELİMELER : Patates, mikro yumru, in vitro, sakkaroz, maltoz
dc.description.abstractThe effects of different concentrations (2, 4, 6, 8, 10 and 12 %) of sucrose andmaltose in MS contained 6 % agar on potato (Agria and Justine cultivars) on growth( plant length, branch number) and microtuberization were were evaluated on invitro.In the end of study, plant growth was changed according to cultivars on in vitro. Thebest of growth ( plant length, branch number) was observed with using 6-10 %carbon concentrations in medium.It was found that 6 % carbon concentration was most effective on tuber number(number), total tuber weight (g) and tuber diameter (mm). The best ofmicrotuberization was obtained with using of sucrose in Agria and maltose inJustine. Interaction of all factors examined in this was statistically important. It wasfound in this research that the number of tuber, the weight of total tuber, the weightof tuber and the tuber diameter were 0.00-8.50 number, 0.00-00.65 g, 0,00-0.25 gand 0.00-6.75mm, respectively.In microtuberation it was determined that 6 % concentrations of sucrose in Agriacultivar and 4 % concentrations of maltose in Justine cultivar were suitable.KEY WORDS: Potato, microtuber, in vitro, sucrose, maltose.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titlePatateste (Solanum tuberosum L.) in vitro şartlarında değişik sakkaroz ve maltoz konsantrasyonlarının mikro yumru oluşumu üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of sucrose and maltose concentration on in vitro microtuberation of potato (Solanum tuberosum L.) cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-03-22
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid189867
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid197347
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess