Mide kanserlerinde ameliyat sonrası erken dönemde enteral ve parenteral beslenme yöntemlerinin morbidite üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada ; mide kanseri nedeni ile Ocak 2000, Ağustos 2001 tarihleri arasında SSK Ankara Eğitim Hastanesinde 1. ve 3. Genel Cerrahi kliniklerinde opere edilen, randamize seçilmiş 68 hasta üzerinde erken enteral beslenme ve konvensiyonel parenteral beslenme yöntemlerinin, biokimyasal parametreler, hastanede kalış süresi, mortalite ve morbidite üzerine etkileri araştırılmıştır. İki grup arasında postoperatif hospitalizasyon süresi, lökosit, total protein, albumin, transferin, SGOT, SGPT, GGT, gibi parametreler açısından farkın istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen erken enteral beslenen grubun parametrelerinin olumlu olduğu gözlenmiştir. Fakat üre ve kan şekeri fark ortalamalarına bakıldığında erken enteral beslenen grupta üre ve kan şekerinde meydana gelen olumlu değişikliklerin istatistiksel açıdan anlamlı olduğu gözlenmiştir. Toplam 8 hastada 10 komplikasyon gözlenmiş, 6 hasta konvensiyonel parenteral destek almış ve 2 si erken enteral beslenmiştir. Konvensiyonel parenteral destek alan hastalarda %23.5 ve erken enteral beslenen hastalarda % 6.6 sında komplikasyon görülme şansı vardır. İstatistiksel olarak değerlendirildiğinde iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Parenteral beslenen grupta 2 hastada mortalite gözlenmiştir. Bir hasta postoperatif 5. gün pulmoner emboli ve diğeri postoperatif 4. gün ARDS nedeni ile ex olmuştur. Sonuçlara göre; mide kanseri nedeni ile opere edilen hastalarda erken enteral beslenme; biokimyasal parametreler, hastanede kalış süresi, mortalite ve morbidite üzerine olan olumlu etkilerinden dolayı tercih edilmesi gereken daha elverişli bir yöntem olarak görülmektedir. 44
Collections