Show simple item record

dc.contributor.advisorÇifter, Çağatay
dc.contributor.authorÇilingir, Musa
dc.date.accessioned2020-12-10T12:23:42Z
dc.date.available2020-12-10T12:23:42Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/284692
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada ; mide kanseri nedeni ile Ocak 2000, Ağustos 2001 tarihleri arasında SSK Ankara Eğitim Hastanesinde 1. ve 3. Genel Cerrahi kliniklerinde opere edilen, randamize seçilmiş 68 hasta üzerinde erken enteral beslenme ve konvensiyonel parenteral beslenme yöntemlerinin, biokimyasal parametreler, hastanede kalış süresi, mortalite ve morbidite üzerine etkileri araştırılmıştır. İki grup arasında postoperatif hospitalizasyon süresi, lökosit, total protein, albumin, transferin, SGOT, SGPT, GGT, gibi parametreler açısından farkın istatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen erken enteral beslenen grubun parametrelerinin olumlu olduğu gözlenmiştir. Fakat üre ve kan şekeri fark ortalamalarına bakıldığında erken enteral beslenen grupta üre ve kan şekerinde meydana gelen olumlu değişikliklerin istatistiksel açıdan anlamlı olduğu gözlenmiştir. Toplam 8 hastada 10 komplikasyon gözlenmiş, 6 hasta konvensiyonel parenteral destek almış ve 2 si erken enteral beslenmiştir. Konvensiyonel parenteral destek alan hastalarda %23.5 ve erken enteral beslenen hastalarda % 6.6 sında komplikasyon görülme şansı vardır. İstatistiksel olarak değerlendirildiğinde iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Parenteral beslenen grupta 2 hastada mortalite gözlenmiştir. Bir hasta postoperatif 5. gün pulmoner emboli ve diğeri postoperatif 4. gün ARDS nedeni ile ex olmuştur. Sonuçlara göre; mide kanseri nedeni ile opere edilen hastalarda erken enteral beslenme; biokimyasal parametreler, hastanede kalış süresi, mortalite ve morbidite üzerine olan olumlu etkilerinden dolayı tercih edilmesi gereken daha elverişli bir yöntem olarak görülmektedir. 44
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGenel Cerrahitr_TR
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.titleMide kanserlerinde ameliyat sonrası erken dönemde enteral ve parenteral beslenme yöntemlerinin morbidite üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of early enteral and parenteral nutrition on postoperative morbidity and mortality in gastric cancer surgery
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid117218
dc.publisher.instituteSSK Ankara Eğitim Hastanesi
dc.publisher.universityDİĞER (KURUMLAR, HASTANELER VB.)
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid115532
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess