Elma, nar ve üzüm sirkesinin Flavobacterium psychrophilum bakteriyel balık patojenine karşı in vitro antibakteriyel aktivite ve biyofilm oluşumuna etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Geleneksel olarak elde edilen üzüm, elma ve nar sirkesinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahanelerinde büyük bir problem oluşturan Flavobacterium psychrophilum patojenine karşı antimikrobiyel aktivitesi ve sirkelerin biyofilm oluşturmasına etkileri incelenmiştir.Çalışmada F. psychrophilum'a karşı yapılan antibiyotik duyarlılık testinde suşların, ampisilin, nalidiksik asit, oksalinik asit antibiyotiklerine karşı % 83.4 oranı ile duyarlı iken,tetrasiklin, nitrofurontoin, kanamisin, penisilin G antibiyotiklerine karşı %100 dirençli olduğu bulunmuştur. Sirkelerin antibakteriyel aktivitesinde; F. psychrophilum suşlarına karşı en etkili üzüm (55 mm) bunu takiben nar (54 mm) ve elma (50 mm) sirkeleri bulunmuştur. Yapılan adezyon ve biyofilm testlerinde F. psychrophilum'un adezyon kabiliyetinin çok iyi olduğu tespit edilmiştir. Sirkelerin adezyon oluşumuna etkisi incelenmiş olup tüm sirkelerin adezyon oluşumunu engellediği tespit edilmiştir.Sonuç olarak, doğal bir madde olan sirkelerin F. psychrophilum için iyi bir antibakteriyel aktivite oluşturduğu ve adezyon oluşumunu engellediği tespit edilmiştir. This study was carried out to examine the antimicrobial activity of the traditional grape, apple and pomegranate vinegar against the pathogen of Flavobacterium psychrophilum, which constitute a major problem in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) hatcheries, and effects on biofilm forming of vinegars.It has been foundthat strains are sensitive to ampicillin, nalidiksik acid, Oksalanik acid antibiotics with a rate of 83.4%, also they are resistant against Tetracycline, nitrofurontoin, kanamycin, penicillin G antibioticswith a rate of 100 % in the study of antibiotic susceptibility testing against F. psychrophilum. It has been found that grape is the most effective in the antibacterial activity of vinegars against strains of F. psychrophilum, then pomegranate and apple vinegar, respectively (55 mm, 54 mm, 50 mm). It has been identified that F. psychrophilum has very good adhesion capability in adhesion and biofilm tests. Vinegar has been examined the effect on adhesion formation, and then it has been identified that all vineagars inhibit the adhesion formation.As a result, vinegars which are a natural substance have a good antibacterial activityfor F. psychrophilum Vinegars also inhibit the adhesion formation.
Collections