Show simple item record

dc.contributor.advisorKubilay, Ayşegül
dc.contributor.authorDuru, Ahmet
dc.date.accessioned2020-12-10T12:08:05Z
dc.date.available2020-12-10T12:08:05Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-12-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/278142
dc.description.abstractGeleneksel olarak elde edilen üzüm, elma ve nar sirkesinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahanelerinde büyük bir problem oluşturan Flavobacterium psychrophilum patojenine karşı antimikrobiyel aktivitesi ve sirkelerin biyofilm oluşturmasına etkileri incelenmiştir.Çalışmada F. psychrophilum'a karşı yapılan antibiyotik duyarlılık testinde suşların, ampisilin, nalidiksik asit, oksalinik asit antibiyotiklerine karşı % 83.4 oranı ile duyarlı iken,tetrasiklin, nitrofurontoin, kanamisin, penisilin G antibiyotiklerine karşı %100 dirençli olduğu bulunmuştur. Sirkelerin antibakteriyel aktivitesinde; F. psychrophilum suşlarına karşı en etkili üzüm (55 mm) bunu takiben nar (54 mm) ve elma (50 mm) sirkeleri bulunmuştur. Yapılan adezyon ve biyofilm testlerinde F. psychrophilum'un adezyon kabiliyetinin çok iyi olduğu tespit edilmiştir. Sirkelerin adezyon oluşumuna etkisi incelenmiş olup tüm sirkelerin adezyon oluşumunu engellediği tespit edilmiştir.Sonuç olarak, doğal bir madde olan sirkelerin F. psychrophilum için iyi bir antibakteriyel aktivite oluşturduğu ve adezyon oluşumunu engellediği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out to examine the antimicrobial activity of the traditional grape, apple and pomegranate vinegar against the pathogen of Flavobacterium psychrophilum, which constitute a major problem in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) hatcheries, and effects on biofilm forming of vinegars.It has been foundthat strains are sensitive to ampicillin, nalidiksik acid, Oksalanik acid antibiotics with a rate of 83.4%, also they are resistant against Tetracycline, nitrofurontoin, kanamycin, penicillin G antibioticswith a rate of 100 % in the study of antibiotic susceptibility testing against F. psychrophilum. It has been found that grape is the most effective in the antibacterial activity of vinegars against strains of F. psychrophilum, then pomegranate and apple vinegar, respectively (55 mm, 54 mm, 50 mm). It has been identified that F. psychrophilum has very good adhesion capability in adhesion and biofilm tests. Vinegar has been examined the effect on adhesion formation, and then it has been identified that all vineagars inhibit the adhesion formation.As a result, vinegars which are a natural substance have a good antibacterial activityfor F. psychrophilum Vinegars also inhibit the adhesion formation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleElma, nar ve üzüm sirkesinin Flavobacterium psychrophilum bakteriyel balık patojenine karşı in vitro antibakteriyel aktivite ve biyofilm oluşumuna etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation the effect of apple, pomegranate and grape vinegar on the in vitro antibacterial activity and biofilm formation against Flavobacterium psychrophilum bacterial fish pathogen
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-05
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBacterial adhesions
dc.subject.ytmOncorhynchus mykiss
dc.identifier.yokid10131250
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid475143
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess