Ortaokul öğrencilerinin buharlaşma ve kaynama kavramlarına ilişkin bilgi yapılarının analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin günlük deneyimlerinin fazla olduğubuharlaşma ve kaynama kavramlarına ilişkin bilgi yapılarının teori nitelikli mi yoksaparça nitelikli mi olduğunu tespit etmektir.Araştırmanın örneklemini Niğde ili Bor ilçesinde bulunan bir ortaokuldan amaçlıolarak seçilen 127 öğrenci oluşturmaktadır. Amaca uygun şekilde öğrencilerin bilgiyapılarını ortaya çıkarabilmek için aynı bilgiyi ölçen ama farklı bağlamlara veyadurumlara sahip olan açık uçlu 13 soru seti hazırlanmıştır. Öğrencilerle birebir görüşmeyapılarak sorular aynı sırayla tüm öğrencilere yöneltilmiştir. Görüşmeler araştırmacıtarafından not edilerek kayıt altına alınmıştır. Görüşmeler tamamlandıktan sonra verilertemalara ayrılarak kodlanmıştır. Bu kodlara bağlı olarak her bir öğrencinin soru setiboyunca cevaplarında ne kadar tutarlı veya tutarsız olduğu tespit edilmiştir.Öğrencilerin geneline bakıldığında `Buharlaşma ve Sıcaklık İlişkisi` kategorisindesoru seti boyunca öğrencilerin %37,79'unun cevapları tutarlılık gösterirken%62,21'inin cevapları tutarsızlık göstermiştir. `Buharlaşma ve Kaynama İlişkisi`kategorisinde soru seti boyunca öğrencilerin %24,40'ının cevapları tutarlılıkgösterirken %75,6'sının cevapları tutarsızlık göstermiştir. `Buharlaşma ve KaynamaOlaylarının Gerçekleşme Yeri` kategorisinde soru seti boyunca öğrencilerin%33,85'inin cevapları tutarlılık gösterirken %66,15'inin cevapları tutarsızlıkgöstermiştir. `Günlük Hayattan Örneklerle Buharlaşma ve Isı Alışverişi` kategorisindesoru seti boyunca öğrencilerin %3,93'ünün cevapları tutarlılık gösterirken%96,07'sinin cevapları tutarsızlık göstermiştir. `Bir Eşya İçindeki SıvınınBuharlaşması` kategorisinde soru seti boyunca öğrencilerin %35,43'ünün cevaplarıtutarlılık gösterirken %64,57'sinin cevapları tutarsızlık göstermiştir. Bu sonuçlaröğrencilerin buharlaşma ve kaynama kavramları konusundaki bilgi yapısının parçanitelikli bilgi yapısı ile örtüştüğünü göstermektedir.Öğrencilerin sınıf seviyeleri bazında gelişim düzeyleri ile buharlaşma vekaynama kavramlarına ilişkin bilgi yapıları arasında `Buharlaşma ve Sıcaklık İlişkisi`ve `Bir Eşya İçindeki Sıvının Buharlaşması` kategorilerinde anlamlı bir fark varkendiğer kategorilerde böyle bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir. The purpose of this research is to determine whether students' knowledgestructures about the concepts of evaporation and boiling, in which their dailyexperiences are riche, are in the forms of theory like or knowledge in pieces.The sample of the research is composed of 127 students who are purposefullyselected from a middle school in the province of Bor, Niğde. In order to expose theknowledge structures of students appropriately, 13 sets of open-ended questions, whichmeasure the same knowledge in different contexts or situations, have been developed.The questions were asked to all students in the same sequence, with one-on-oneinterviews. The students' responses were noted by the researcher. After the interviewswere completed, the data were coded by separating into theme. Depending on thesecodes, it was determined how consistent or inconsistent each student was throughoutthe question set. In `Evaporation and Temperature Relationship` category, 37.79% ofthe students' responses were consistent and 62.21% of the students' responses wereinconsistent across contexts. In `Evaporation and Boiling Relation` category, 24.40%of the students' responses were consistent and 75,6% of the students' responses wereinconsistent across contexts. In `Place of Realization of Evaporation and BoilingEvents` category, 33.85% of the students' responses were consistent and 66.15% of thestudents' responses were inconsistent across contexts. In `Daily Life Examples toEvaporation and Heat Exchange` category, 3.93% of the students' responses wereconsistent while 96.77% of the students' responses were inconsistent across contexts.In `Evaporation of Liquid in an Object` category, 35.43% of the students' responseswere consistent and 64.57% of the students' responses were inconsistent acrosscontexts. These results indicate that the knowledge structure of the students about theconcepts of evaporation and boiling overlaps with the knowledge in pieces perspective.In terms of `Evaporation and Temperature Concepts` and `Evaporation of Liquid in anObject` categories, a significant relationship was found between students' level ofdevelopment and knowledge structures. No relationship were found between students'level of development and knowledge structures in other categories.
Collections