Doğal kaynaklardan izole edilen laktik asit bakterilerinin bazı probiyotik özelliklerinin araştırılması ve in vitro bağırsak modelinde patojenlerin tutunmasını engelleme özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, farklı illerden temin edilen gıda ve bitkilerden laktik asit bakterileri izole edilerek probiyotik olma özellikleri ile in vitro bağırsak modelinde tutunma ve patojenlerin tutunmasını engelleme özelliklerinin belirlenmesidir. Bu amaçla izole edilen 69 adet laktik asit bakterisinin düşük pH, pepsin, pankreatin, safra tuzları, lizozim, fenol dirençlilikleri belirlenmiştir. Ayrıca suşların antibiyotik dirençlilikleri, ekzopolisakkarit üretimleri, kolesterol asimilasyon yetenekleri ile antimikrobiyal etkileri incelenmiştir. Gastrointestinal sistem dayanım testleri ve izolasyon kaynakları göz önüne alınarak 15 adet izolat seçilmiştir. İzolatlardan 9 tanesi ekzopolisakkarit üreticisi olup, Lactobacillus plantarum DA255 suşu 11.9 mg/L ile en yüksek ekzopolisakkarit üretici suş olmuştur. İzolatların toplam kolesterol asimilasyon yüzdeleri; % 60.71 ile % 16.71 arasında değişmektedir. EPS üreticisi olmayan Leuconostoc lactis DA268 % 60.71 ile en yüksek asimilasyonu sağlamıştır. In vitro bağırsak tutunması modeli için seçilen izolatlar denemeyi % 76.38 ile % 84.65 arasında tutunma yüzdeleri ile tamamlamışlardır. Çalışmamızda izolatların, Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli Tip Ι, Salmonella enterica serotype Enteritidis, Listeria monocytogenes ve Clostridium difficile'nin in vitro bağırsak modelinde tutunmasını engelleme özellikleride belirlenmiştir. İzolatlar bağırsak epitel hücrelerinde Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli Tip Ι ve Salmonella enterica serotype Enteritidis'e karşı yüksek tutunma oranı göstermezken, sağlıklı yetişkin bireylerin bağırsak florasında sıklıkla bulunmayan Listeria monocytogenes ve Clostridium difficile patojenlerine karşı yüksek tutunma yüzdeleri vermişlerdir. The aim of this study was to isolate lactic acid bacteria from various foods and plants provided from different cities and determine of these bacteria, probiotic feature and adherens properties of their ability to prevent pathogenic attachment in intestine model determination of adherens properties of lactic acid bacteria and their ability to prevent pathogenic attachment in intestine model. Sixtynine lactic acid bacteria isolated for this purpose and low pH, pepsin, pancreatin, bile salts, lysozyme, phenol resistance were determined. In addition, antibiotic resistance, exopolysaccharide production, cholesterol assimilation abilities and antimicrobial effects of strains were investigated. Gastrointestinal system resistance tests and isolation sources were consideration and 15 isolates were selected. Nine of the isolates were identified as exopolysaccharide producers and Lactobacillus plantarum DA255 strain was the highest exopolisaccharide producing strain with 11.9 mg/L Total cholesterol assimilation percentages of isolates ranged from 60.71 to 16.71%. Leuconostoc lactis DA268, which is not eps producer, has the highest assimilation with 60.71 %. Strains were selected for the in vitro intestinal model adhesion experiments were completed with the viability of 76.38 and 84.65%. In our study, the ability to prevent ısolates from being adhesion against to Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli Tip Ι and Salmonella enterica serotype Enteritidis in vitro intestinal cell was determined. Although Isolates weren't able to adhere against Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli Tip Ι and Salmonella enterica serotype Enteritidis which is found in intestinal epithelial cells they were able to adhere against Listeria monocytogenes and Clostridium difficile pathogens which are often absent in healty human intestinal flora.
Collections