Show simple item record

dc.contributor.advisorKuleaşan, Hakan
dc.contributor.authorAlp, Duygu
dc.date.accessioned2020-12-10T12:00:51Z
dc.date.available2020-12-10T12:00:51Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-12-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/274604
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, farklı illerden temin edilen gıda ve bitkilerden laktik asit bakterileri izole edilerek probiyotik olma özellikleri ile in vitro bağırsak modelinde tutunma ve patojenlerin tutunmasını engelleme özelliklerinin belirlenmesidir. Bu amaçla izole edilen 69 adet laktik asit bakterisinin düşük pH, pepsin, pankreatin, safra tuzları, lizozim, fenol dirençlilikleri belirlenmiştir. Ayrıca suşların antibiyotik dirençlilikleri, ekzopolisakkarit üretimleri, kolesterol asimilasyon yetenekleri ile antimikrobiyal etkileri incelenmiştir. Gastrointestinal sistem dayanım testleri ve izolasyon kaynakları göz önüne alınarak 15 adet izolat seçilmiştir. İzolatlardan 9 tanesi ekzopolisakkarit üreticisi olup, Lactobacillus plantarum DA255 suşu 11.9 mg/L ile en yüksek ekzopolisakkarit üretici suş olmuştur. İzolatların toplam kolesterol asimilasyon yüzdeleri; % 60.71 ile % 16.71 arasında değişmektedir. EPS üreticisi olmayan Leuconostoc lactis DA268 % 60.71 ile en yüksek asimilasyonu sağlamıştır. In vitro bağırsak tutunması modeli için seçilen izolatlar denemeyi % 76.38 ile % 84.65 arasında tutunma yüzdeleri ile tamamlamışlardır. Çalışmamızda izolatların, Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli Tip Ι, Salmonella enterica serotype Enteritidis, Listeria monocytogenes ve Clostridium difficile'nin in vitro bağırsak modelinde tutunmasını engelleme özellikleride belirlenmiştir. İzolatlar bağırsak epitel hücrelerinde Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli Tip Ι ve Salmonella enterica serotype Enteritidis'e karşı yüksek tutunma oranı göstermezken, sağlıklı yetişkin bireylerin bağırsak florasında sıklıkla bulunmayan Listeria monocytogenes ve Clostridium difficile patojenlerine karşı yüksek tutunma yüzdeleri vermişlerdir.
dc.description.abstractThe aim of this study was to isolate lactic acid bacteria from various foods and plants provided from different cities and determine of these bacteria, probiotic feature and adherens properties of their ability to prevent pathogenic attachment in intestine model determination of adherens properties of lactic acid bacteria and their ability to prevent pathogenic attachment in intestine model. Sixtynine lactic acid bacteria isolated for this purpose and low pH, pepsin, pancreatin, bile salts, lysozyme, phenol resistance were determined. In addition, antibiotic resistance, exopolysaccharide production, cholesterol assimilation abilities and antimicrobial effects of strains were investigated. Gastrointestinal system resistance tests and isolation sources were consideration and 15 isolates were selected. Nine of the isolates were identified as exopolysaccharide producers and Lactobacillus plantarum DA255 strain was the highest exopolisaccharide producing strain with 11.9 mg/L Total cholesterol assimilation percentages of isolates ranged from 60.71 to 16.71%. Leuconostoc lactis DA268, which is not eps producer, has the highest assimilation with 60.71 %. Strains were selected for the in vitro intestinal model adhesion experiments were completed with the viability of 76.38 and 84.65%. In our study, the ability to prevent ısolates from being adhesion against to Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli Tip Ι and Salmonella enterica serotype Enteritidis in vitro intestinal cell was determined. Although Isolates weren't able to adhere against Escherichia coli O157:H7, Escherichia coli Tip Ι and Salmonella enterica serotype Enteritidis which is found in intestinal epithelial cells they were able to adhere against Listeria monocytogenes and Clostridium difficile pathogens which are often absent in healty human intestinal flora.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGastroenterolojitr_TR
dc.subjectGastroenterologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleDoğal kaynaklardan izole edilen laktik asit bakterilerinin bazı probiyotik özelliklerinin araştırılması ve in vitro bağırsak modelinde patojenlerin tutunmasını engelleme özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of some probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from natural sources and determination of their ability to prevent pathogenic attachment in intestine model
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-12-14
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmProbiotics
dc.subject.ytmExopolysaccharide
dc.subject.ytmSmall intestine
dc.identifier.yokid10209821
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid522950
dc.description.pages136
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess