Kiraz (Prunus avium L.) meyvelerinde yenilebilir antimikrobiyal kaplamanın kalite ve raf ömrü üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, dünyada ve ülkemizde sevilerek tüketilen, ihracat değeri ve potansiyeli önemli olan kiraz (Prunus avium L.) meyvelerine uygulanan yenilebilir antimikrobiyel kaplamaların hasat sonrası raf ömrü ve kalite kriterleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda yenilebilir kaplama materyali olarak %1 kitosan (KT) ve salisilik asitin (SA) farklı konsantrasyonları (1 mM, 2 mM) kiraz meyveleri üzerine daldırma şeklinde uygulanmıştır. Uygulama yapılan kiraz meyveleri 35 gün süreyle, 0 ± 2°C sıcaklığa ve % 90 ±5 bağıl neme sahip soğuk hava deposunda muhafaza edilmiştir. Haftada bir örnekler depodan çıkartılarak ağırlık kayıpları (%), renk değerleri (kroma indeksi), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik (TA), meyve kabuğu direnci (N) değerleri ile toplam fenolik madde, flavonoid, antosiyanin ve antioksidan kapasitesi, FRAP ve DPPH yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Deneme sonucunda, kaplama uygulamalarının ağırlık kaybı üzerinde olumlu bir etkisi bulunamazken, SÇKM, TA, pH, kroma indeksi ve meyve kabuk direnci üzerinde kitosanın, SA ile beraber uygulandığı örneklerde, belirtilen kriterler depolama süresince korunmuştur. Elde edilen bu sonuca karşıt olarak, depolama sonunda fitokimyasal bileşikler ve TAK üzerinde ise, en ümitvar uygulama KT olarak belirlenmiştir. Sweet cherry (Prunus avium L.) is one of the globally appreciated fruit as well as its exporting value. The aim of this study is that study on effect of antimicrobial edible coating on shelf life and quality of sweet cherry. For this purpose, 1% chitosan (CT) and different concentrations of salicylic acid (1 mM, 2 mM) were applied on sweet cherry by dipping as an antimicrobial edible coating. Coated and uncoated samples were stored at 0 ± 2°C, with 90% ± 5 relative humidiy for 35 days in storage room. Weight lost (%), color (chroma index), total soluable solids (TSS), pH, titrable acidity (TA), fruit skin strength (N) and bioactive compounds such as total phenolic content, total flonoids, total anthocyanin and total antioxidant capacity (TAC) were analyzed followed by FRAP and DPPH methods for each week. There is no significant effect of coating treatments on weight lost end of the storage. However, results of TSS, TA, pH, chroma index and fruit skin strength indicate that these quality parameters were retained in samples applied KT coating together with SA. On the other hand, KT coating is found more promising treatments on phytochemical compounds and TAC rather than the others.
Collections