Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzden, Mustafa
dc.contributor.authorTulukoğlu Kunt, Keziban Sinem
dc.date.accessioned2020-12-10T11:49:59Z
dc.date.available2020-12-10T11:49:59Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/267503
dc.description.abstractBu çalışmada, dünyada ve ülkemizde sevilerek tüketilen, ihracat değeri ve potansiyeli önemli olan kiraz (Prunus avium L.) meyvelerine uygulanan yenilebilir antimikrobiyel kaplamaların hasat sonrası raf ömrü ve kalite kriterleri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda yenilebilir kaplama materyali olarak %1 kitosan (KT) ve salisilik asitin (SA) farklı konsantrasyonları (1 mM, 2 mM) kiraz meyveleri üzerine daldırma şeklinde uygulanmıştır. Uygulama yapılan kiraz meyveleri 35 gün süreyle, 0 ± 2°C sıcaklığa ve % 90 ±5 bağıl neme sahip soğuk hava deposunda muhafaza edilmiştir. Haftada bir örnekler depodan çıkartılarak ağırlık kayıpları (%), renk değerleri (kroma indeksi), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik (TA), meyve kabuğu direnci (N) değerleri ile toplam fenolik madde, flavonoid, antosiyanin ve antioksidan kapasitesi, FRAP ve DPPH yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Deneme sonucunda, kaplama uygulamalarının ağırlık kaybı üzerinde olumlu bir etkisi bulunamazken, SÇKM, TA, pH, kroma indeksi ve meyve kabuk direnci üzerinde kitosanın, SA ile beraber uygulandığı örneklerde, belirtilen kriterler depolama süresince korunmuştur. Elde edilen bu sonuca karşıt olarak, depolama sonunda fitokimyasal bileşikler ve TAK üzerinde ise, en ümitvar uygulama KT olarak belirlenmiştir.
dc.description.abstractSweet cherry (Prunus avium L.) is one of the globally appreciated fruit as well as its exporting value. The aim of this study is that study on effect of antimicrobial edible coating on shelf life and quality of sweet cherry. For this purpose, 1% chitosan (CT) and different concentrations of salicylic acid (1 mM, 2 mM) were applied on sweet cherry by dipping as an antimicrobial edible coating. Coated and uncoated samples were stored at 0 ± 2°C, with 90% ± 5 relative humidiy for 35 days in storage room. Weight lost (%), color (chroma index), total soluable solids (TSS), pH, titrable acidity (TA), fruit skin strength (N) and bioactive compounds such as total phenolic content, total flonoids, total anthocyanin and total antioxidant capacity (TAC) were analyzed followed by FRAP and DPPH methods for each week. There is no significant effect of coating treatments on weight lost end of the storage. However, results of TSS, TA, pH, chroma index and fruit skin strength indicate that these quality parameters were retained in samples applied KT coating together with SA. On the other hand, KT coating is found more promising treatments on phytochemical compounds and TAC rather than the others.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKiraz (Prunus avium L.) meyvelerinde yenilebilir antimikrobiyal kaplamanın kalite ve raf ömrü üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of antimicrobial edible coating on quality and shelf-life of sweet cherry (Prunus avium L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitkisel Üretim ve Teknolojileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10177185
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityNİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid492391
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess