Bingöl ili 100. yıl ortaokulu 6, 7 ve 8. sınıflara devam eden öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının obeziteye etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; Bingöl Merkez 100. Yıl Ortaokulu 6, 7 ve 8. sınıflarına devam eden öğrencilerin bazı beslenme alışkanlıklarının obeziteye etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Bingöl Merkez 100. Yıl Ortaokulu, örneklemini ise; 6, 7 ve 8. sınıflara devam eden (143 kız 197 erkek) toplam 340 gönüllü öğrenci oluşturmuştur.Çalışmamızda bağıl değişken olarak obezite kullanılmıştır. Baba mesleği, ailede obez veya fazla kilolu birey varlığı, kilo hakkında görüş, kilo memnuniyeti, akşam yemek tüketim sıklığı ve günlük tüketilen ekmek miktarı ile obezite arasında anlamlı ilişki bulunmuştur(p<0,05). Yaş, cinsiyet, sınıf, kardeş sayısı, aile gelir durumu, anne ve babanın eğitimi, anne mesleği, kronik hastalık durumu, günlük televizyon izleme süresi, günlük bilgisayar, tablet, akıllı telefon kullanma süresi, haftalık harçlık miktarı, haftalık spor yapma durumu, Beden Eğitimi Dersi' ne olan sevgisi, kahvaltı yapma sıklığı, öğlen yemek yeme sıklığı, günlük tüketilen öğün sayısı, öğün atlama sebepleri, yemek saati düzeni, öğün aralarında besin tüketimi, ara öğün tüketim zamanları, günlük tüketilen çay-kahve miktarı, günlük tüketilen su miktarı, kırmızı et ve mamulleri, fast-food, baklagiller, sebze, meyve, yağlı-şekerli besinler ve gazlı içecek tüketim sıklıkları ile obezite arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır(p>0,05).Sonuç olarak ise; baba mesleği, ailede obez veya fazla kilolu birey varlığı, kilo hakkında görüş, kilo memnuniyeti, akşam yemek tüketim sıklığı ve günlük tüketilen ekmek miktarının obezite üzerinde etkili olduğu söylenebilir. This study is done with the purpose of research of the effects of nutritional habits of students in 6th, 7th and 8th grade in 100th year secondary school, on obesity. The universe of the research; Bingol Center 100th Year Secondary School, The sampling; A total of 340 volunteer students (143 girls and 197 boys) in 6th, 7th and 8th grade.In our study, obesity was used as a relative variable.A significant relationship was found between father's occupation, obesity or overweight individuals in the family, opinion about weight, weight satisfaction, the frequency of evening meals, daily consumption of bread and obesity(P<0,05). No significant relationship could be found between age, gender, class, number of siblings, family income status, education of mother and father, mother's profession, chronic illness status, daily television viewing time, daily computer, tablet, smartphone usage period, weekly amount of pocket money, weekly sport practice, affections for physical education lesson, the frequency of having breakfast, the frequency of having lunch, the number of meals consumed daily, the reasons of meal skipping, the mealtime layout, the consumption of nutrition between meals, snacks consumption times, the amount of tea and coffee consumed daily, the amount of water consumed daily, red meat and its products, fast food, legumes, vegetables, fruits, fatty-sugary foods and carbonated beverages consumption frequencies and obesity(P>0,05).As a result; It can be said that father's occupation, obese or overweight individuals in the family, opinion about weight, weight satisfaction, evening meal consumption frequency and daily consumption of bread have the effect on obesity.
Collections