Van il merkezinde sosyo-ekonomik düzeyleri farklı olan 14-18 yaş arası lise öğrencilerinin obezite durumlarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, Van il merkezinde öğrenim gören sosyo-ekonomik düzeyleri farklı olan 14-18 yaş aralığındaki lise öğrencilerinin obezite durumlarının araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya, Van il merkezinde okuyan ortaöğretim öğrencilerinden 1347 erkek (XYaş:16,33±1,31 yıl, XV.A.:59,39±9,71 kg XBoy:169,57±7,14 cm), 669kız(XYaş:16,49±1,23 yıl, XV.A.:52,93±6,98 kg XBoy:158,42±5,37 cm) olmak üzere toplam 2016 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilere 8 maddeden oluşan `Kişisel Bilgi Formu` ve 11 maddeden oluşan `Beslenme ve Aktivite Alışkanlıkları` anketi uygulanarak veriler alınmıştır. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri ve analizleri için SPSS programı kullanıldı. Çalışmada elde edilen verilerin normallik düzeyini belirlemek için Shapiro-Wilk testi uygulandı. Verilerin normal dağılım göstermedikleri gözönüne alınarak değerler arasındaki farkı belirlemek için α=0,05 anlamlılık seviyesinde non-parametrik testler uygulanmıştır. Bağımsız gruplar ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, üç ve üzeri karşılaştırmalar da ise Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. Üç ve üzeri bağımsız gruplarda uygulanan Kruskal Wallis testinde grup içi farklılığı belirlemek içinde Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Beden Kütle İndeksi sınıflamasına göre, öğrencilerin %14,63'ü zayıf, %79,71'i normal ağırlıklı, %4,63'ü hafif şişman, %0,89'u obez olarak tespit edilmiştir. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de obezite sıklığı %8,2 olarak bulunurken, bu araştırma sonucunda Van ilinde 14-18 yaş grubu öğrencilerinde obezite sıklığı %0,89 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, Van ili 14-18 yaş grubu ortaöğretim öğrencileri için mevcut bir risk faktörünün bulunmadığı değerlendirilmektedir. Ancak bu obezite sıklığının korunması, öğrencilerin beslenme ile ilgili eğitimlere alınması, öğrencilere yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması ve öğrencilerin fiziksel aktiviteye yönlendirilmelerinin obeziteden uzak bir yaşam için önemli olduğu değerlendirilmektedir. In this study, it was aimed to investigate the obesity status of high school students in the age range of 14-18 who have different socio-economic levels in Van province center.A total of 2016 students, 1347 male (XYaş:16,33±1,31 yıl, XV.A.:59,39±9,71 kg XBoy:169,57±7,14 cm) and 669 female (XYaş:16,49±1,23 yıl, XV.A.:52,93±6,98 kg XBoy:158,42±5,37 cm) students, participated in the research voluntarily from the secondary school students studying in Van province center. The participants who participated in the research were given a `Personal Information Form` consisting of 8 items and a `Nutrition and Activity Habits` questionnaire consisting of 11 items. SPSS program was used for descriptive statistics and analysis of the data. The Shapiro-Wilk test was used to determine the level of normality of the data obtained in the study. Non-parametric tests were applied at the significance level α=0,05 to determine the difference between the values, considering that the data did not show normal distribution. Independent groups were Mann-Whitney U test in binary comparisons, and Kruskal Wallis test in three comparisons. The Mann-Whitney U test is used to determine intra-group variability in the Kruskal-Wallis test administered to three independent groups. According to Body Mass Index classification, 14,63% of the students were found to be weak, 79,71% normal, 4,63% mildly obese and 0,89% obese. Ministry of Health, according to Turkey Nutrition and Health Survey, prevalence of obesity in Turkey were found as 8,2%, prevalence of obesity in students 14-18 age group in the province of Van result of this research was found to be 0,89%. According to the results of the survey, it is estimated that there is no risk factor present for secondary school students in the province of Van between 14-18 years. However, it is evaluated that it is important to maintain this obesity frequency, to take the students' education related to nutrition, to provide adequate and balanced eating habits to the students and to direct the students to physical activity obesity for a distant life.
Collections