Mesleki eğitim merkezinde çıraklık eğitimi görenbireylerin beslenme ve antropometrik açıdandeğerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Van ilinde bulunan Vali Ali Paşa Mesleki Teknik Eğitim Merkezindeçıraklık eğitimi gören 18-30 yaş arasındaki bireylerin beslenme alışkanlıklarınısaptamak, vücut kompozisyonunu belirlemek, literatürde bulunan mevcut referansdeğerler ile karşılaştırmak ve bireylerin fiziki yapısını antropometrik yöntemlerledeğerlendirerek vücut bileşimini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmakapsamında 261 erkek 117 kadın olmak üzere toplamda 378 birey katılmıştır.Bireylerden toplamda 16 adet antropometrik ölçüm alınmıştır. Bireylerden toplanılanveriler SSPS 20.0 paket programında istatistik analizleri yapılmıştır. Araştırmabulgularına göre boy uzunluğu ortalama değerleri incelendiğinde erkek bireylerin169,69 cm, kadın bireylerin ise 158,68 cm'dir. Vücut ağırlık ortalamasınabakıldığında ise erkek bireylerin 64,02 kg, kadın bireylerin ise 57,31 kg olduğu tespitedilmiştir. Bireylerin besin tüketim sıklığı ise tablolar halinde sunulmuştur. Çıkansonuçlar diğer çalışmalar ile karşılaştırıldığında bireylerin vücut ağırlığı ve boyuzunluklarının diğer verilere göre daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. İşçilerinbeslenme durumlarının düzenlenmesi, çalışma ortamının ergonomik açıdanuyumluluğunun biyolojik ve psikolojik açıdan sağlıklarına ve çalışmaperformanslarına etkisi düşünüldüğünde bu durumların iyileştirilmesi gerekmektedir. This study was carried out to determine the nutritional habits and to determine bodycomposition, to compare with the existing reference values in the literature and toreveal the physical structure of individuals by anthropometric methods aged 18-30years who get apprenticeship education in Van Ali Paşa Vocational TechinqueEducation Center.. A total of 378 individuals, 261 male and 117 female, participatedin the study. In total, 16 anthropometric measurements were taken. Data collectedfrom individuals were analyzed in SSPS 20.0 package program. According to thefindings of the study, the average height values of the male individuals are 169.69cm and 158.68 c m, respectively. When the mean body weight average is examined,it is determined that the male individuals are 64.02 kg and the female individuals are57.31 kg. The frequency of nutrient consumption of individuals is presented intables. When the results were compared with other studies, it was concluded that thebody weight and height of the individuals were lower than the other data. Theseconditions need to be improved when the nutritional status of the workers isconsidered, the effects of ergonomic compatibility of the working environment ontheir health and work performance in terms of biological and psychological aspects.
Collections