Çoban çantası (capsella bursa pastoris L) bitkisinin etil alkol ile oluşturulan karaciğer hasarları üzerine etkisinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Polat O, Çoban Çantası (Capsella Bursa-Pastoris L.) Bitkisinin Etil Alkol ile Oluşturulan Karaciğer Hasarları Üzerine Etkisinin Histopatolojik ve Biyokimyasal Olarak Araştırılması, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2019. Sunulan bu çalışmanın amacı etil alkol ile oluşturulan karaciğer toksikasyonuna karşı çoban çantası (Capsella Bursa-Pastoris L.) bitkisi çayının koruyucu etkinliğini araştırmaktır. Bu amaçla 32 adet erkek wistar albino rat rastgele 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu; Standart pelet yem ile beslendi. Alkol grubu; Günde bir defa 4 ml/kg % 30'luk etil alkol orogastrik gavaj ile verildi. Alkol + Çoban çantası grubu: Günde bir defa 4 ml/kg % 30'luk etil alkol ve 1 ml/kg bitki çayı günlük orogastrik gavaj ile verildi. Çoban çantası grubu; Günde bir defa 1 ml/kg bitki çayı orogastrik gavaj ile verildi. 60 günlük deneme süresi sonunda sıçanların nekropsileri yapılarak doku ve kan örnekleri alındı. Alınan doku örnekleri Hematoksilen & Eozinle (H&E) ile boyanarak histopatolojik inceleme yapıldı. Alınan kan örnekleri santrifüj edilerek serumları çıkarıldı. Serumlardan karaciğer harabiyeti serum enzimlerinden Alanin transaminaz (ALT), Aspartik transaminaz (AST), Alkalen fosfataz (ALP) ve Laktat dehidrogenaz (LDH) seviyeleri ve Kolesterol, Trigliserit, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve Açlık kan şekeri (AKŞ) düzeyleri çalışıldı. Histopatolojik olarak alkol grubu ratların karaciğerlerinde meydana gelen dejeneratif-nekrotik değişikliklerin alkol + Çoban çantası grubunda kısmen azaldığı belirlendi. Biyokimyasal olarak, alkol grubunda kontrole göre artan AST, ALT ve ALP düzeylerinin alkol + Çoban çantası tedavi grubunda azaldığı görüldü. Çoban çantası çayı ile tedavinin trigliserid ve HDL düzeylerine olumlu etki ettiği görülürken, LDL ve kolesterol değerlerini olumsuz etkilediği görüldü. Sonuç olarak, çoban çantası çayı uygulamasının karaciğerde meydana gelen tahribatı azalttığı, ancak LDL ve kolesterol düzeylerinde yükselmeye sebep olduğu belirlendiğinden, çoban çantası çayının etil alkol ile oluşturulan karaciğer toksikasyonuna karşı tam bir koruma sağladığı sonucuna kesin olarak varılamadı.tır Polat O, The Histopathological and Biochemical Investigation of the Effect of Shepherd's Purse (Capsella Bursa-Pastoris L.) on Ethyl Alcohol-Induced Liver Damage, Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Pathology, Master Thesis, Van, 2019. The aim of this study is to investigate the protective effect of shepherd's purse (SP) herbal tea against liver toxicity with ethyl alcohol. For this purpose, 32 male wistar albino rats were randomly divided into 4 groups. Control group; rats were fed with standard rat pellet feed. Alcohol group; 4 ml / kg 30% ethyl alcohol with orogastric gavage was given once daily. Alcohol + herbal tea group: 4 ml / kg 30% ethyl alcohol once daily and 1 ml / kg SP tea daily with orogastric gavage were given. Herbal tea group: 1 ml / kg SP tea was given with orogastric gavage once a day. At the end of the 60-day trial period, necropsies of rats were performed and tissue and blood samples were taken. Taken tissue samples were stained with Hematoxylin & Eosin (H & E) and histopathological examination was performed. Taken blood samples were centrifuged and serum was removed. Serum enzymes from the serum of liver damage Alanine transaminase (ALT), Aspartic transaminase (AST), Alkaline phosphatase (ALP) and Lactate dehydrogenase (LDH) enzyme levels and Cholesterol, Triglyceride, HDL cholesterol, VLDL cholesterol and Fasting blood glucose levels were studied. Histopathologically, degenerative-necrotic changes in the liver of alcohol group rats were found to be partially reduced in the SP treatment group. Biochemically, the levels of AST, ALT, and ALP in the alcohol group, which increased compared to the control group decreased in the SP treatment group. While it was observed that SP treatment had a positive effect on triglyceride and HDL levels, SP treatment was found to have a negative effect on LDL and cholesterol levels. Consequently, since it has been found that SP tea reduces the liver damage but causes an increase in LDL and cholesterol levels, it has not been determined with certainty that SP tea application provides full protection against the liver toxication generated by ethyl alcohol.
Collections