Ratlarda yüksek yağlı diyet ile beslemenin obezite oluşumunu önlemesi üzerine meyan kökü çayının (glycrrhiza glabra) etkisinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZDERE B. Ratlarda Yüksek Yağlı Diyet ile Obezite Oluşumu Üzerine Meyan Kökü (Glycrrhiza glabra) Ekstraktı Etkisinin Histopatolojik ve Biyokimyasal Olarak Araştırılması Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Patoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2019. Yapılan bu çalışmada yüksek yağlı diyet ile beslenen ratlarda, Meyan kökü (Glycrrhiza glabra)çayının obezite oluşumu üzerine etkisi histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırıldı. Bu maksatla 32 adet sağlıklı Wistar albino türü rat; Kontrol (K)(n:8), Yüksek Yağlı Diyet (YYD)(n:8), YYD+Meyan (YYD+M)(n:8) ve Meyan (M)(n:8) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubu ratlara standart pellet yem verildi. YYD ve YYD+M grubu ratlar 300g/kg oranında tereyağı eritilip yeme katılarak enerji değeri yüksek (4000 kcal/kg üzeri) pellet yemiyle 8 hafta süreyle beslendi. YYD+M ve M grubu ratlara 1gr/kg vücut ağırlığı olacak şekilde günlük hazırlanan Meyan kökü (Glycrrhiza glabra) çayı oral olarak verildi. Deney süresince periyodik aralıklarla ratların canlı ağırlık artışları izlendi. Histopatolojik olarak karaciğerden alınan doku örneklerinde YYD grubunda hepatositlerde makro ve mikroveziküler yağlanma, sinusoidal dilatasyon, hidropik dejenerasyon ve bazı hepatositlerde koagulasyon nekrozları görülürken, YYD+M grubunda tek tük makro ve mikroveziküler yağlanma, hafif derecede hidropik dejenerasyon ve nadiren koagulasyon nekrozları görüldü. Biyokimyasal analizlerde ALT, AST, ALP, LDH, Kolesterol, Trigliserit, HDL ve Kan Glukoz düzeyleri YYD grubunda kontrol grubuna göre belirgin düzeyde yüksek, YYD+M grubunda ise kontrol grubuna yakın olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, YYD ile birlikte verilen Meyan Kökü (Glycrrhiza glabra) ekstresinin ratlarda obezite oluşumunun önüne geçebileceği kanatine varıldı. ÖZDERE B. Preventative Effects of Meyan Kökü (Glycrrhiza glabra) Extract on Formation Obesity by Feeding with High Fat Diet in Rats: An Investigationby Histopathological and Biochemical. Yüzüncü Yıl. University, Institute of Health Science, Department of Pathology MSc Thesis,Van, 2019. The aim of this study is to investigate by histopathological and biochemical effects of preventative effects (Glycrrhiza glabra) tea on obesity development by feeding with high fat diet in rats. In this study, 32 Wistar albino rats were divided to four groups as Group Control (C) (n:8), Group High Fat Diet (YYD) (n:8), Group High Fat Diet+Glycrrhiza glabra (YYD+M) (n:8) and Group Glycrrhiza glabra (M) (n:8). YYD and YYD+M group rats received YYD (4000kcal/kg) containing fat (300g/kg) for 8 weeks. Thedaily preparation of Glycrrhiza glabra tea at the dose of 1g/kg body weight in rats of group YYD+M and M group were given by orogastric catheter. During the study, weight gain of the rats was monitored. Hepatoprotective effect by Glycrrhiza glabra tea was further supported by the almost normal histology in YYD+M tea-induced group as compared to the degenerative changes such as macrovesicular and microvesicular fattenings, hydropic degeneration, dilatation of sinusoid and coagulation necrosis of some hepatocyte in the YYD treated rats. Decreased levels of blood glucose AST, ALT, ALP, LDH, cholesterol, triglycerides and HDL cholesterol were detected in Glycrrhiza glabratea supplemented YYD. In conclusion, these findings suggested that simultaneous treatment of Glycrrhiza glabra attenuated hepatic fat accumulationin YYD fedrats.
Collections