Ratlarda yüksek yağlı diyet ile beslemenin obezite oluşumunu önlemesi üzerine ısırgan otu tohumu (urtica dioica seed) ekstraktı etkisinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sunulan bu çalışmada, yüksek yağlı diyet (YYD) ile beslenen ratlarda ısırgan otu tohumu (Urtica Dioica; UD) ekstraktının obezite oluşumu üzerine etkisinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak araştırılması amaçlandı. Bu amaçla 32 adet erkek Wistar albio rat her grupta 8 adet olmak üzere dört gruba ayrıldı. Kontrol grubu; standart rat pelet yem ile beslendi. YYD grubu; 300g/kg oranında tereyağı katılarak hazırlanan yüksek yağlı pelet yem ile beslendi. YYD + UD grubu; 300g/kg oranında tereyağı katılarak hazırlanan yüksek yağ diyetli pelet yem ile beslemeye ilaveten UD ekstresi (300 mg/kg, oral) ile beslendi. UD grubu; Standart pelet yem ile beslemeye ilaveten UD ekstresi (300 mg/kg, oral) ile beslendi. 75 günlük deneme süresi sonunda sıçanların nekropsileri yapılarak doku ve kan örnekleri alındı. Alınan doku örnekleri Hematoksilen&Eozinle(H & E) ile boyanarak histopatolojik inceleme yapıldı. Alınan kan örneklerinden AST, ALT, LDH, ALP, trigliserid, total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol ve açlık kan şekeri düzeyleri çalışıldı. Histopatolojik olarak YYD grubu ratların karaciğer dokularında hepatositlerde dejenerasyon ve nekroz ve remark kordon yaplarında bozulma görüldü. YYD + UD grubu ratlarda bu bulguların kısmen azaldığı belirlendi. YYD grubunda ALT, ALP, trigliserid ve LDL düzeyleri kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulundu. YYD grubu ile karşılaştırıldığında, YYD + UD grubunda bu düzeylerin anlamlı olarak düştüğü belirlendi. YYD grubunda kontrole göre azalan HDL düzeyinin, YYD + UD grubunda YYD grubuna göre arttığı görüldü. YYD grubu ratlarda kolesterol düzeyinin kontrole göre arttığı belirlenirken, YYD + UD gurubunda kolesterol düzeyinin YYD grubuna göre daha yüksek olduğu tespit edildi. YYD ile beslenme kilo artşı sağlarken, UD eksratının uygulanması ile kilo alımında kısmen azalma meydana geldi. Sonuç olarak, UD eksraktı uygulamasının karaciğerde meydana gelen tahribatı azalttığı, serum lipit düzeylerinde azalmaya neden olduğu ve kilo alımını kısmen engellediği, ancak kolesterol düzeyinde yükselmeye sebep olduğu belirlendiğinden, UD ekstresinin YYD ile beslenmenin olumsuz etkilerine karşı tam bir koruma sağladığı sonucuna kesin olarak varılamadı. With this presented study, the investigation of histopathological and biochemical effects of nettle seed (Urtica Dioica; UD) extract on obesity formation in rat fed with high fat diet (HFD) was aimed. For this purpose, 32 male Wistar albino rats were divided into four groups each consisting of 8. The control group (Control) was fed with standard rat pellet feed. HFD group was fed with a high fat lumpy feed prepared with the addition of butter at a rate of 300 g / kg. HFD + UD group was fed with a high fat diet pellet feed prepared by adding butter at 300g / kg level and fed with UD extract (300 mg / kg, orally). UD group was fed with UD extract (300 mg / kg, oral) in addition to the standard pellet feed. At the end of the 75-days' trial period, rats were necropsied and tissue and blood samples were taken. The taken tissue samples were stained with Hematoxylin & Eosin (H & E) and histopathological examination was performed. AST, ALT, LDH, ALP, triglyceride, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol and fasting blood glucose levels of taken blood samples were studied. Histopathologically; degeneration and necrosis in hepatocytes, and deterioration in remark cord structures were found out in liver tissues of HFD group rats. It was also revealed that these findings were partially decreased in HFD + UD group rats. It was found out that ALT, ALP, triglyceride and LDL levels were significantly higher than the control group in the HFD group. In comparison with HFD group, it was revealed that ALT, ALP, triglyceride and LDL levels decreased significantly in the HFD + UD group. Decreasing HDL levels in the HFD group were found out to increase in the HFD + UD group. The increased cholesterol level in HFD group compared to control group was determined to increase higher in HFD + UD group. Nutrition with HFD provided weight gain, while weight gain by the application of UD extract partially decreased. As a result, as it was determined that UD extractive application reduces the damage in the liver, causes a decrease in serum lipids and prevents weight gain partially; however, it could not be concluded that UD extract provided complete protection against negative effects of HFD as it was determined to cause an increase in cholesterol level.
Collections