İlaçlarda koruyucu yardımcı maddeler olarak kullanılabilecek sentetik bileşikler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Parabenler günümüzde yaygın bir şekilde gıdakoruyucuları olarak kullanılırlar. Antimikrobiyal özellikleri ile ürünün raf ömrünü uzatıcı etki gösterirler.Bu bileşikler ilaç, kozmetik ve gıda sektörünün olmazsa omazı olmuştur. Öte taraftan iyi bir antifungaletkiye sahip olmalarına karşın sınırlı düzeyde antibakteriyel etki göstermektedirler. Antibakteriyaletkinlikleri açısından ise gram negatif bakterilere kıyasla, gram pozitif bakteriler üzerinde daha etkilioldukları bilinmektedir. Paraben bileşiklerinin kullanımlarına neden olan bu özelliklerinin dışında birçokbilimsel çalışmaya konu olmuş çeşitli yan etkileri de bilinmektedir. Bu konunun çözümü yönündeçalışmalar yapıldığı da sıklıkla rapor edilmiştir. Bu tez çalışmasıyla paraben bileşiklerinin zararlı etkilerininen aza indirilerek alternatif bileşiklerin sentezlenmesi amaçlanmıştır. Paraben bileşiklerinde yer alangrupların değiştirilmesi sonucu, yeni alternatif bileşiklerin sentezi gerçekleştirilerek yapıkarakterizasyonları yapılmıştır. İlaçlarda koruyucu yardımcı maddeler olarak kullanılabilecek potansiyelesahip bu sentetik bileşiklerin antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması gerçekleştirilmiştir. Bu amaçlaçeşitli gram pozitif ve gram negatif bakterilerden Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Escherichia coliATCC 36218, Basillus megatarium DSM-32, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve ökaryotik maya olanCandida albicans ATCC10231 ve Yarrovi triplytica mikroorganizmalarına karşı aktiviteleri incelenmiştir.Anahtar Sözcükler: Antimikrobiyal özellik, Paraben, Sentetik bileşik. Nowadays, parabens are widely used as preservative adjuncts. These compounds possessantimicrobial properties which lengthen the shelf-life of many products, mainly in pharmaceutical, cosmeticand food industry. It has a limited efficacy against bacteria while having substantial antifungal effects.Antibacterial efficacy is more pronounced against gram positive bacteria when compared to gram negativebacteria. Parabens have been found to trigger some untoward effects beside these favorable properties. Thisstudy is designed to minimize the hazardous effects attributed to parabens. Some de novo alternativemolecules have been synthesized via replacing certain groups in paraben compounds. To investigateantimicrobial characteristics of these compounds which can be used as preservatives and adjuncts in thepharmaceutical industry, we have analyzed their efficacy against Klebsiella pneumoniae ATCC13883, Escherichia coli ATCC 36218, Basillus megatarium DSM-32, Staphylococcus aureus ATCC25923 and eukaryotic fungi, Candida albicans ATCC10231 and Yarrovi triplytica in the microbiologylaboratories.Key words: Antimicrobial effect, Paraben, Synthetic compound.
Collections