STZ ile deneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda çedi otu (Prosopis farcta L.) bitkisinin meyve ve çekirdek liyofilize ekstraktlarının iyileştirici etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan sıçanlardaçedi otu (Prosopis farcta L.) (PF) bitkisinin meyve ve çekirdeğinden elde dilenliyofilize ekstraktların antidiyabetik ve antioksidan etkilerinin araştırılmasıdır.Toksisite testi sonrası, 49 adet sıçan her grupta 7 adet olacak şekilde 7 grubaayrıldı. Deneysel diyabet streptozotosin (STZ) [50 mg/kg, intra peritonal (i.p)] ileoluşturuldu. Çalışma, Kontrol grubu (KONT), Diabetes mellitus grubu (DM), Diabetesmellitus+Glibenklamid 3 mg/kg (DM+GLY-3), Diabetes mellitus+PF meyve 100mg/kg (DM+PfM-100), Diabetes mellitus+PF meyve 400 mg/kg (DM+PfM-400),Diabetes mellitus+PF çekirdek 100 mg/kg (DM+PfÇ-100) ve Diabetes mellitus+PFçekirdek 400 mg/kg (DM+PfÇ-400).21 günlük deneme sürecinde 5 günde bir sıçanların kan şeker düzeyleri vehaftalık canlı ağırlıkları kaydedildi. Muameleler sonunda, liyofilize ekstraktlarınantidiyabetik etkinliğinin göstergesi olarak, serum AST, ALT, ALP, LDH, TC, HDL-c,kreatinin (CRE), üre, ürik asit, insülin ve c-peptid, glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c)ile ince barsak dokusu α-glukozidaz enzim aktivitesine tespit edildi. Keza, antioksidanetkinliğin göstergesi olarak, böbrek, ince bağırsak, eritrosit ve karaciğer dokusuörneklerinde CAT, SOD, GSH-Px, GST, GR, GSH enzim düzeyleri ve MDA içeriğiortaya kondu.Elde edilen sonuçlara göre, canlı hayvanların son ağırlıkları DM+PfM100,DM+PfÇ100 ve DM+PfÇ400 gruplarında başlangıç ağırlıklarına göre önemli düşüşgösterdi. Ayrıca, diyabet ile diyabetik bitki ekstratı ilave gruplarında AST, ALT, ALP,LDH, CRE, URE, ürik asit, α-glukosidaz ve HbA1c düzeyleri KONT grubuna göreönemli (p≤0.05) artış tespitedi. Diğer yandan, insülin, c-peptid ve bazı antioksidanenzim düzeyleri ise DM+PfM-400 grubunda KONT grubuna göre önemli (p≤0.05) artış bulundu. Bunlara ek olarak, dokulardaki MDA düzeyi DM+PfM grublarında düşerken,DM ve DM+MPfÇ gruplarında ise genel olarak arttı.Sonuç olarak; Prosopis farcta L. meyve ve çekirdek ekstraktlarının antioksidanetkilere sahip olabilirken, diyabetik komplikasyonlara karşı iyileştirici etkileri için kesinbir sonuç bulunamamıştır.Anahtar kelimeler: Diabetes mellitus, Prosopis farcta, Antidiabet, Antioksidan,Rat. The aim of this study is to investigate the antidiabetic and antioxidant effects oflyophilized extracts obtained from the fruit and the kernel of the grass (Prosopis farctaL.) (PF) plant in streptozotocin (STZ)-induced diabetic rats.After the toxicity test, 49 rats were divided into 7 groups as 7 rats in each group.Experimental diabetes was generated by streptozotocin (STZ) [50 mg/kg, intraperitoneal(i.p.)]. The study was designed as Control (Control), Diabetes mellitus (DM), Diabetesmellitus+3 mg/kg Glibenclamide (DM+GLY-3), Diabetes mellitus+100 mg/kg PF fruitextract (DM+PfM-100), Diabetes mellitus+400 mg/kg PF fruit extract (DM+PfM-400),Diabetes mellitus+100 mg/kg PF seed extract (DM+PfÇ-100) and Diabetesmellitus+400 mg/kg PF seed extract (DM+PfÇ-400) groups.At the end of the treatments, every 5 days blood sugar levels and weekly bodyweights of rats were recorded during the 21-day trial period. he levels of serum AST,ALT, ALP, LDH, TC, HDL-c, creatinine (CRE), urea, uric acid, insulin and c-peptide,glycosylated hemoglobin (HbA1c) and small intestine tissue α-glucosidase activity wasdetermined as indicators of antidiabetic activity of lyophilized extracts. Also, CAT,SOD, GSH-Px, GST, GR, GSH enzyme levels and MDA content were determined asindicators of antioxidant activity in samples of kidney, small intestine, erythrocyte andliver tissue.According to the obtained results, the final weights of live animals decreasedsignificantly in DM+PfM-100, DM+PfÇ-100 and DM+PfÇ-400 groups according toinitial weights. In addition, AST, ALT, ALP, LDH, CRE, URE, uric acid, α-glucosidaseand HbA1c levels were significantly (p≤0.05) increased in the diabetic plant extractsupplement groups compared to the NK group. On the other hand, insulin, c-peptide and some antioxidant enzyme levels increased significantly (p≤0.05) in the DM+PfM-400group compared to the DM group. In addition, MDA levels in the tissues decreased inthe DM+PfM groups whereas increased in the DM and DM+PfÇ groups as comparet toControl.As a result; while Prosopis farcta L. fruit and seed extracts may haveantioxidant effects, no definitive result has been found for the therapeutic effects againstdiabetic complications.Keywords: Diabetes mellitus, Prosopis farcta, Antioxidant, Antidiabetes, Rats.
Collections