Modifiye atmosfer koşullarında depolanan patlıcanlarda metil jasmonat uygulamalarının etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma Van'ın Gevaş ilçesinde hasat edilen Anamur Karası Patlıcan çeşidinde Metil Jasmonat uygulamalarının depolama süresince kalite değişimlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Patlıcan meyveleri öncelikle 1 gün 10 °C'de ön soğutmaya tabi tutulmuştur. Daha sonra aynı olgunluğa sahip meyveler 3 ayrı gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler kontrol olarak saf suya daldırılmıştır. İkinci grup meyveler 1 µM Metil Jasmonat (MeJA) çözeltisine 10 dakika süreyle daldırılmıştır. Üçüncü grup meyvelere ise 5 µM Metil Jasmonat (MeJA) çözeltisine 10 dakika süreyle daldırılmıştır. Patlıcan meyveleri olgunluk düzeyleri dikkate alınarak hasattan sonra köpük tabaklar içerisine yerleştirildikten sonra üzeri streç film kaplanarak 10 ve 20 °C sıcaklık ve %90-95 oransal nem içeren soğuk hava depolarında 21 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Depolama periyodu süresince meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, meyve eti rengi, kalik rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik, toplam antioksidan, lipid peroksidasyonu, antioksidatif enzim analizleri, ambalaj içi gaz bileşimleri belirleme analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda meyve kalitesini 20 °C'de 21 gün, 10 °C'de ise 15 gün koruduğunu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde hasat sonrası açısından alternatif bir uygulama olan metil jasmonat uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı zamanda 20 °C'de 1 µM metil jasmonat dozunun muhafaza süresinin uzatılması ve kalite parametreleri açısından daha etkin olduğu belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Depolama, MAP, Metil Jasmonat, Patlıcan. Study was carried out to determine the quality changes of Methyl Jasmonate treatments during the storage of the Anamur Karasi Eggplant harvested at the Gevaş district of Van. Eggplant fruits were first pre-cooled at 10 °C for 1 day. Then, based on their size, the fruits were divided into 3 different groups. The first group of fruits was immersed in pure water as a control and the second group was immersed in 1 μM Methyl Jasmonate (MeJA) solution for 10 minutes while the third group was immersed in 5 μM Methyl Jasmonate (MeJA) solution for 10 minutes. The eggplant fruits were placed in the foam plates considering their maturity levels, and then they were covered with the stretch film and kept for 21 days in storage with 10 °C and 20 °C temperature and 90-95% relative humidity. During the storage period; total phenolics, total antioxidant activity, lipid peroxidation, antioxidative enzyme analyzes, analysis of the gas composition of the packaging, weight loss, fruit skin color, fruit pulp color, calyx color, soluble solid content, titratable acidity and total phenolics analyzes were performed. As a result of the study, it can be stated that fruit quality was protected for 21 days at 20 °C and for 15 days at 10 °C. In addition, it was determined that methyl jasmonate treatment, which is an alternative treatment after harvest, protects fruit quality better during storage, and 1 μM methyl jasmonate dose at 20 °C is also more efficient in terms of extension of storage period and quality parameters.Key words: Storage, MAP, Metil jasmonate, Eggplant.
Collections