Sinir otu (plantago lanceolata) ekstraktının arpa, fiğ ve aspir dane yemlerinin in vitro gerçek kuru madde, organik madde sindirilebilirliği ve rumen sıvısına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sinir otu (Plantago lanceolata) meralarımızda da yaygın olarak bulunan, içerdiği biyoaktif maddelerden dolayı alternatif tıbbi tedavide de kullanılan, içerdiği sekonder metabolitlerle ilgili bilimsel çalışmaların yürütüldüğü bir bitkidir. Bu nedenle sinir otu ekstraktının yapay rumen ortamında rumen sıvısı fermentasyonu ve yemlerin sindirimine etkisini belirlemek bu tezin amacını oluşturmuştur. DaisyII inkübatöründe in vitro olarak gerçekleştirilen bu çalışmada mezbahanede kesilen 3 adet erkek sığırın rumen sıvıları kullanılmıştır. İnkübatörde 4 kavanozda bulunan rumen sıvılarına, 0mg/l, 50mg/l, 100mg/l, 150 dozlarında sinir otu ekstratktı eklenmiştir. Her doz için ayrılan bir kavanoza arpa, fiğ ve aspir dane yemlerinden 7'şar kese olmak üzere 21 ve 3 kesede şahit olarak 24 kese inkübe edilmiştir. 24 saatlik inkübasyon öncesi ve sonrası rumen sıvılarında pH, amonyak, asetik asit, propiyonik asit, ve bütirik asit ölçümleri, yemlerin besin madde analizi yapılarak IVGS, IVKMS, IVOM ve IVNDFS'leri belirlenmiştir.Rumen sıvısına eklenen sinir otu ekstraktı dozları arttıkça ölçülen amonyak, asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit miktarları da kontrol grubuna göre önemli derecede artırmıştır (P<0.05). İnkübe edilen yemlerin IVNDFS haricindeki sindirim değerleri sinir otu ekstraktı dozu arttıkça yükselmiştir (P<0.05). Elde edilen bulgular ve kaynak bilgileri değerlendirildiğinde sinir otu ekstraktının rumen mikroorganizmalarının aktivitelerini, dolayısıyla yemlerin sindirimi üzerine artırıcı etkisi olduğu kanaatine varılmıştır. Sinir otunun yapısında bulunan sekonder kompanentlerin, biyolojik olarak aktif maddelerin belirlenmesi, bunların hangilerinin ekstraktlara geçtiği ve rumende etkin olduğunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Plantain (Plantago lanceolata) is common in our pastures. It is a plant used in alternative medical treatment because of its bioactive substances. It is a plant that carries out scientific studies on secondary metabolites in its structure. Therefore, the purpose of this thesis was to determine the effect of Plantain extract on rumen fluid fermentation and feed digestion in artificial rumen environment.In this study, performed in vitro in DaisyII incubator, rumen fluids of 3 male cattle slaughtered in slaughterhouse were used. In the incubator, rumen fluids contained in 4 jars were added with 0mg/l, 50mg/l, 100 and 150 Plantain extract. In each incubation jar, a total of 24 pouches were incubated as 7 pouches per each for barley, vetch and safflower and 3 attester. PH, ammonia, acetic acid, propionic acid and butyric acid measurements and nutrient analysis were performed for rumen liquids before and after 21 hours incubation and IVGS, IVKMS, IVOM and IVNDFS were determined.The amount of ammonia, acetic acid, propionic acid and butyric acid, which were measured as the doses of the Plantain extract added to the rumen fluid, increased significantly compared to the control group (P <0.05). The IVTD, IVTDDM and IVOMD values of the barley, vetch and safflower grubs were also increased (P <0.05). Changes in the value of IVNDFD were not significant.When the result and literature are evaluated, it is concluded that plantain extract has an effect on the activities of rumen microorganisms and thus on the digestion of feed. Studies should be done to determine the secondary components found in the structure of the Plantain, the biologically active substances, to resolve which ones are passed to the extracts and to be effective in the rumen.
Collections