Farklı kovanların propolis üretimine ve içeriğine (fenolik bileşim) etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ahşap, strafor ve plastik arı kovanlarının propolis üretimine ve fenolik bileşimine etkisini ortaya koymak amacıyla Van ekolojik koşullarında yürütülen araştırmada, toplam 15 adet F1 Kafkas (Apis mellifera caucasica) melezi bal arısı arı kolonisi gruplara 5'er adet gelecek şekilde rastgele dağıtılmıştır. Bal üretim sezonu dikkate alınarak üç farklı dönemde (sezonu başlangıcı, bal üretim sezonu ve bal üretim sezonu sonu) toplanan propolis örneklerinin, üretim miktarlarının belirlenmesinin ardından fenolik içerikleri ve antioksidan kapasiteleri incelenmiştir. HPLC ile 14 fenolik bileşiğin ele alındığı çalışmada ayrıca toplam fenolik madde (TP), Toplam Tanen Miktarı (TT) ve FRAP Değerleri de değerlendirmeye dahil edilmiştir.Çalışmada en yüksek propolis üretimi ahşap kovanlarda belirlenmiş (6.720±11.805 g) bunu strafor (5.140±5.466 g) ve plastik kovanlar (1.338±1.136 g) izlemiştir. Dönem bazında sıralama ise sezon sonu için 9.287±11.362 g, sezon için 2.884±4.478 g ve sezon öncesi için 1.233±0.799 g şeklinde gerçekleşmiştir. Kovan gruplarının ve dönemlerin karşılaştırması için kullanılan Duncan ve LSD çoklu karşılaştırma testleri sonucunda farkların istatistik olarak da önemli (p<0.05) olduğu belirlenmiştir. Ayrıca en yüksek TP ve FRAP değerlerine plastik kovanlarda ulaşılan araştırmada, propolisin fenolik kompozisyonun ve antioksidan kapasitesinin kovan tipi ve toplanma zamanına göre de değişim gösterdiği ortaya çıkmıştır. This study conducted to determine the impact of wood, styrofoam and plastic beehives on propolis production and phenolic content under the ecological conditions of Van province in Turkey, a total of 15 F1 Caucasian (Apis mellifera caucasica) crossbred were randomly distributed to the study groups. Considering the honey production season, phenolic content and antioxidant capacity of propolis samples that were collected in three different periods (beginning of the season, honey production season and at the end of the honey production season) were examined after determination of production amounts. Total phenolic (TP), total tannin (TT) content and FRAP values were also included in the study conducted on 14 phenolic compounds with HPLC.The highest propolis production was determined in wood beehives (6.720 ± 11.805 g), followed by styrofoam (5.140 ± 5.466 g) and plastic beehives (1.338 ± 1.136 g) in the study. The period-based production ranking was 9.287 ± 11.362 g for end hte season, 2.884 ± 4.478 g for the season and 1.233 ± 0.799 g for before the seeason. Duncan and LSD multiple comparison test, which were used for comparison of hive groups and periods, demonstrated that the differences were statistically significant (P <0.05). Furthermore, the highest TP and FRAP values were found in plastic beehives, indicating that the propolis phenolic content and antioxidant capacity varied with hive type and collection period.
Collections