Gercüş (Batman) yöresinde yetiştirilen üzüm çeşitlerininampelografik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Gercüş (Batman) yöresinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini belirlemek, yöre bağcılığının sorunlarını ortaya koymak ve çözüm önerileri getirmek amacıyla, 2018-2019 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma, üretici bağlarında yetiştirilen 12 üzüm çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çeşitlerin ampelografik özellikleri `Uluslararası Bitki Gen Kaynakları Merkezi` (IBPGR) tarafından oluşturulan `Üzüm Tanımlayıcıları` metoduna göre belirlenmiştir.Araştırma sonunda, Gercüş (Batman) yöresinde yetiştirilen 12 üzüm çeşidinin Vitis vinifera L. türüne ait oldukları belirlenmiştir. Tanenin kabuk rengine göre bakıldığında çeşitlerden8 tanesi `yeşil sarı` sınıfına, 3 tanesi `koyu kırmızı mor` sınıfına 1 çeşit ise`pembe` sınıfına girmiştir. İncelenen bu çeşitlerin ortalama salkım büyüklüğü 159.20±53.65–423.28±64.52 cm²'dir. Ortalama salkım ağırlığı 92.50–695 g, omca başına verim 3.16-10.43kg, suda çözünür kuru madde (SÇKM) %17.25- 23.20arasında saptanmıştır. Olgunlaşma zamanı bakımından incelenen 12çeşit `geç`sınıfına girmiştir. In order to determine the ampelographic characteristics of grape varieties grown in Gercüş (Batman) province and reveal problems of province's viticulture and suggest solutions, this research has been carried out during 2018 and 2019. The study was performed on 12 local varieties of grapes grown in producer vineyards. Ampelographic characteristics of varieties were identified according to `Grape Descriptors` of IBPGR (International Board for Plant Genetic Resources). In the end of the research, it has been identified that 12 grape varieties grown in Gercüş (Batman) province belong to species of Vitis vinifera L.,berry skin colour was identified as 'green yellow' in 8 varieties, 'dark red-purple' in 3 varieties and 'pink' in 1 variety. The varieties had averagely 159.20±53.65-423.28±64.52 cm² bunch size, 92.50-695 g bunch weight, 3.16-10.43 kg yield per vine, 17.25- 23.20 % soluble solids content acidity. It has been observed that time of berry ripening was 'late season' in 2and `mid` 10 varieties.
Collections