Show simple item record

dc.contributor.advisorÜlker, Mehmet
dc.contributor.authorErdem, Mazlum
dc.date.accessioned2020-12-10T11:15:17Z
dc.date.available2020-12-10T11:15:17Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-03-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257761
dc.description.abstractBu araştırma, 2016/2017 sezonunda Van ekolojik şartlarında Hümik asit, Rizobakteri (PGPR) ve kimyasal (N+P) gübre uygulamalarının bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum ssp. vulgare) çeşitlerinde verim ve verim öğelerine etkisi belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede Altay-2000, Gelibolu, Saroz-95, Kırgız-95, Sultan-95, Karasu-90, Mızrak, Müfitbey ve Yakar-99 çeşitleri kullanılmıştır. Deneme Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait deneme tarlalarında Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, hümik asit, PGPR ve kimyasal gübre uygulamalarının buğday bitkisinde; başaklanma süresi (gün), erme süresi (gün), m²'deki başak sayısı (adet), bitki boyu (cm), başak boyu (cm), başakta başakçık sayısı (adet), başakta tane sayısı (adet), toplam verim (kg/da), tane verimi (kg/da), hasat indeksi (%), bin tane ağırlığı (g), üzerine etkileri incelenmiştir. Başaklanma süresini 150 ile 155 gün arasında, erme süresi 44.6-51.3 gün arasında, m2'de başak sayısı 327.6-630.3 adet arasında, başak boyu 6.3-10.3 cm arasında, başakta tane sayısı 40.3-67.6 adet arasında, toplam verim 385.6-1209.0 kg/da arasında, tane verimi 116.6 ile 405 kg/da arasında bin tane ağırlığı ise 32.6 ile 46.6 g arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi Mızrak çeşidinde 405 kg/da ile PGPR uygulamasından elde edilirken, en düşük değer ise Gelibolu çeşidinde 116.6 kg/da ile kontrol parsellerinden elde edilmiştir.Anahtar kelimeler: Ekmeklik buğday, Hümik asit, Kimyasal gübre, PGPR, Tane verimi, Verim ögeleri
dc.description.abstractThis study was carried out for determination effects of humic acid, Rhizobacteria (PGPR) and chemical fertilizers application on yield and yield components of some bread wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare) varieties in Van ecological conditions. Altay-2000, Gelibolu, Saroz-95, Kırgız-95, Sultan-95, Karasu-90, Mizrak, Mufitbey and Yakar-99 cultivars were used in this experiment. The trial was performed in the research fields of Agricultural Faculty of Van Yüzüncü Yıl University according to the split plot design with randomized blocks in three replicates. The effects of humic acid, PGPR and chemical fertilizers application on plant height, spike growth period, harvest index, spikelet numbers per spike, maturity time, thousand seeds weight, spike length, spike numbers per m2, seed numbers per spike, grain yield as well as total yield were investigated. The spike growth period was 150-155 days, maturity time was 44.6-51.3 days, spike numbers per m2 were 327.6-630.3, spike height was 6.3-10.3 cm, grain numbers per spike were 40.3-67.6, total yield was 385.6-1209.0 kg/da, grain yield was 116.6-405 kg/da and thousand seeds weight was 32.6-46.6 g. The highest seed yield was obtained in Mızrak cultivar (405 kg/da) with PGPR application, while the lowest amount was observed in Gelibolu cultivar in control parcels (116.6 kg/da).Key words: Bread wheat, Humic acid, Chemical fertilizer, PGPR, Grain yield, Yield componentsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleHümik asit, rizobakteri (PGPR) ve kimyasal gübre uygulamalarının bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum ssp. vulgare) çeşitlerinde verim ve verim öğelerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of humic acid, rhizobacteria (PGPR) and chemical fertilizers application on yield and yield components of some bread wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare) varieties
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-03-25
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBread wheat
dc.subject.ytmHumic acid
dc.identifier.yokid10233740
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid536187
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess