Çatak (Van) yöresinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Çatak (Van) yöresinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini belirlemek, yöre bağcılığının sorunlarını ortaya koymak ve çözüm önerileri getirmek amacıyla, 2017-2018 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma, üretici bağlarında yetiştirilen 12 üzüm çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çeşitlerin ampelografik özellikleri `Uluslararası Bitki Gen Kaynakları Merkezi` (IBPGR) tarafından oluşturulan `Üzüm Tanımlayıcıları` metoduna göre belirlenmiştir.Araştırma sonunda, Çatak (Van) yöresinde yetiştirilen 12 üzüm çeşidinin Vitis vinifera L türüne ait oldukları belirlenmiştir. Tanenin kabuk rengine göre bakıldığında çeşitlerden 5 tanesi `yeşil sarı` sınıfına, 4 tanesi `siyah-mor` sınıfına 3 çeşit ise`kırmızı` sınıfına girmişlerdir. İncelenen bu çeşitlerin ortalama salkım büyüklüğü 171.01±53.65-439.19±224.45 cm²'dir. Ortalama salkım ağırlığı 141.67-518.62 g, omca başına verim 3.18-7.86 kg, suda çözünür kuru madde (SÇKM) % 10.95-16.7 arasında saptanmıştır. Olgunlaşma zamanı bakımından incelenen 12 çeşit `geç` sınıfına girmişlerdir. In order to determine the ampelographic characteristics of grape varieties grown in Çatak (Van) province and reveal problems of province's viticulture and suggest solutions, this research has been carried out during 2017 and 2018. The study was performed on 12 local varieties of grapes grown in producer vineyards. Ampelographic characteristics of varieties were identified according to `Grape Descriptors` of IBPGR (International Board for Plant Genetic Resources). In the end of the research, it has been identified that 12 grape varieties grown in Çatak (Van) province belong to species of Vitis vinifera L.,berry skin colour was identified as 'green yellow' in 5 varieties, 'black-violet' in 4 varieties and 'red' in 3 variety. The varieties had averagely 171.01±53.65-439.19±224.45 cm² bunch size, 141.67-518.62g bunch weight, 3.18-7.86 kg yield per vine, 10.95-16.7% soluble solids content acidity. It has been observed that time of berry ripening was 'late season' in 12 varieties.
Collections