The relationship between udder characteristics and milk quality in Iraqi awassi ewes
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın başlıca amaçları, Irak İvesi koyunlarında meme özellikleri ve tipi, test günü süt verimi ve süt kompozisyonu, sütte somatik hücre ve total bakteri sayısını belirlemek ve söz konusu özellikler arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır.Çalışma, Irak/Summel/Duhok bölgesinde bulunan ticari bir koyunculuk işletmesinde yetiştirilen 50 baş İvesi koyunu üzerinde yürütüldü. Test günü süt verimi, doğumdan sonraki ikinci haftadan itibaren üç denetim olmak üzere iki haftada bir kaydedildi. Süt örneklerinde yağ, yağsız kuru madde, protein ve laktoz içeriği analiz edildi. Çalışmada ele alınan morfolojik meme özelliklerini; meme genişliği, meme çevresi, meme uzunluğu, meme başı çapı, meme başı uzunluğu, meme başları arasındaki mesafe, memenin yerden yüksekliği ve meme başlarının yerden yüksekliği oluşturdu. Koyunlarda meme tipleri subjektif yöntemle belirlendi. Süt örneklerinde toplam bakteri sayısı ve somatik hücre sayısı (SHS) belirlendi.Sonuç olarak, Irak İvesi koyunlarında meme tipinin, test günü süt verimi, somatik hücre sayısı ve süt bileşimi üzerine önemli etkisi bulunmadığı belirlendi. Meme özellikleri ve süt kompozisyonu özellikleri arasında pozitif ve negatif ancak oldukça zayıf korelasyonlar belirlendi. Yalnızca meme uzunluğu ölçüsünün, SHS ile korelasyonu önemli bulundu (p<0.05). Irak İvesi koyunlarının, sütlerindeki düşük SHS (39.20 x103 hücre/ml) ve bakteri içeriği nedeniyle sağlıklı bir meme bezi ve tüketilebilir süte sahip olduğu tespit edildi. Meme başlarının zemine temasından dolayı enfeksiyon riski arttığı için, meme başları yukarı ve yana doğru olan silindirik meme yapısına sahip koyunlar, meme başları aşağıya doğru ve eğimli olan armut biçimli meme yapısına sahip koyunlar yerine tercih edilebilir. The main objectives of this study were to determine udder measurements and type, test-day milk yield and milk composition, somatic cell count and total bacterial count, and to evaluate the relationships between these characteristics in Iraqi Awassi ewes.The study was conducted on 50 head Awassi ewes raised at a commercial farm located in Summel/Duhok/Iraq. Test-day milk yield was recorded fortnightly from second week after parturition for three times. Milk samples were analyzed for fat, solid non-fat, protein, and lactose components. Udder morphological traits recorded in the study were udder width, udder circumference, udder length, teat diameter, teat length, distance between teats, udder height from the ground, teat height from the ground. Udder types in ewes were determined by subjective method. Total bacterial count and somatic cell count (SCC) in milk samples was determined.As a result, udder type had no significant effect on test-day milk yield, SCC, and milk composition traits in Iraqi Awassi ewes. There were positive and negative but rather weak correlations between udder measurements and milk composition traits. Only udder length measurement from udder traits was significantly correlated with SCC (p<0.05). It was found that Iraqi Awassi ewes had a healthy mammary gland and consumable milk due to their low SCC (39.20 x103 cells/ml) and bacterial content. Since there is an increased risk of infection due to contact with the ground, ewes which have the cylindrical udder with upward and lateral teats can be selected instead of ewes which have the pear-shaped udder with downwards and inclined teats.
Collections