Starks gold kiraz çeşidinde sıcak su, sıcak su + UV-C ve UV-C uygulamalarının modifiye atmosfer koşullarında muhafazaya etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma kapsamında, Mersin Toroslar ekolojik koşullarında yetiştirilen Starks Gold kiraz çeşidinde hasat sonrası uygulanan, UV-C, Sıcak su ve UV-C+Sıcak su uygulamalarının, soğukta muhafaza süresince meydana getirdiği fenolik bileşik değişimleri ile bazı kalite kriterleri ve incelenmiştir. Bu amaçla depolama öncesi kiraz meyvelerine 5 dakika süreyle UV-C ve 1 dakika süreyle 50°C'de sıcak su uygulaması yapılmıştır. Tam olum döneminde hasat edilen meyveler 20 gün süre ile modifiye atmosfer paketleri (Xtend®) içerisinde 0°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında depolanmıştır. Depolama periyodu süresince 4. günlükaralıklarla meyve örneklerinde; ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik içeriği ve antioksidankapasitesi analizleri yapılmıştır. Ayrıca uygulamaların fenolik maddelere etkileri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda ele alınmış olan bütün kalite değerlerinde hasat sonrası kimyasal içermeyen ve alternatif bir uygulama olan UV-C+Sıcak Su uygulamasının depolama süresince meyve kalitesini daha iyi koruduğu, aynı zamanda fenolik maddelerden protokateşuik, klorojenik asit ve c-kumarik asit miktarında azalmayı sınırladığı tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Depolama, Kiraz, MAP, Sıcak su, UV-C In thisstudy, effects of post-harvest UV-C, Hot Waterand UV-C + Hot Watertreatments on quality attributes and especially on phenolics of 'starksgold' cherries grown under Mersin Tarsus Mountains conditions throughout the cold storage were investigated. For this purpose, before to store, cherry fruits were subjected to UV-C treatmentsfor 5 minutes and Hot Water treatments at 50°C for 1 minute. The fruits harvested at full-ripe period were then stored in modified atmosphere packages (MAP) (Xtend®) for 20 days at 0°C temperature and 90±5% relative humidity. Throughout the storage period, weight loss, skin color, suspended solids content, titratable acidity, total phenolics and antioxidant analyses were performed in every 4thday of storage (0, 4, 8, 12, 16 and 20thdays).Effects of experimental treatments on phenolics were investigated in detail. Present findings revealed that UV-C+Hot Water treatments without any chemicals beter preserved the quality attributes and significantly restricted the losses in protocatechic acid, chlorogenic acid and q-coumaric acid contents.Keywords: Hot water, MAP, Storage, Sweetcherry, UV-C.
Collections