Batman koşullarında ana ve ikinci ürün şartlarında bazı soya çeşitlerinin verim ve kalite değerlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, tescillenmiş 15 çeşit soya fasulyesi birinci ve ikinci ürün olarak Batman koşullarında ekilmiş olup verim ve kalite değerleri üzerinde durulmuştur. Deneme 2017 yılında Dövecik köyü Batman/Kozluk köyünde, sulu arazi koşullarında birinci ve ikinci ürün olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Tohumlara bakteri aşılaması yapılarak havalı mibzerle ekimi yapılmış olup parseller arası izolasyon mesafesine dikkat edilmiştir. Her parsel dört sıra halinde ekilmiş olup karıkla sulama, sistemi kullanılmıştır. Gerekli olan seyreltme mesafesi sıra üzerinde 3-5 cm arasında sağlanmıştır. Parsellerden numune alımında (protein ve yağ analizi için) parselin dörtlü sıralarından dıştaki iki sıra göz ardı edilerek ortadaki iki sıradan rast gele beş bitki seçilmiştir. Bitkilerden boy, dal, bakla sayısı ve ilk bakla yükseklikleri alınırken her parselden daha önce belirtilen kurala göre on bitki üzerinden örnek alınmıştır. Alınan örneklerde bakla sayısında ikinci üründe bazı soya çeşitlerinde artış gözlenmiştir. Bu kural dekara verim değerinin belirlemek için de parselin ortasındaki iki sıra ele alınarak her parselden on bitki alınmış olup, alınan bitkiler ellen hasat edilmiştir. In this study, 15 registered soybeans were planted in Batman conditions as first and second crops and yield and quality values were investigated. The experiment was carried out in 2017 in Dokecik village of Batman / Kozluk with three replications according to the randomized plots trial design as first and second crops in irrigated land conditions. Bacterial inoculation was applied to the seeds with air seeder and isolation distance between parcels was paid attention. Each parcel was planted in four rows and mixed irrigation system was used. The required dilution distance is provided 5-7 cm above the row. In the sampling of the plots (for protein and fat analysis), five out of the four rows of the plot were ignored and two random plants in the middle were selected. The length, branch, pod number and height of the first pods were taken from the plants. In the samples, the number of pods increased in some soybean cultivars in the second crop. In order to determine the yield value per decare, the two rows in the middle of the parcel were handled and ten plants were taken from each parcel and the received plants were harvested by hand.
Collections