İtalyan çimi (lolium multiflorum cv. caramba) silajına farklı oranlarda melas katılmasının silaj kalitesi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada İtalyan çimine farklı düzeylerde melas ilavesinin silaj kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır.Kontrol (katkısız), %1 melas, %2 melas ve %4 melas katkılı olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Herbir grup 6 tekerrür oluşturacak şekilde hazırlandı. Silajların fiziksel analizleri yapılmıştır. Besin madde içerikleri, pH, Fleig puanı ve uçucu yağ asit düzeyleri belirlenmiştir. Denemede %2 ve %4 melas içeren gruplarda en düşük pH elde edildi (P<0,001). Silajların ham proteinleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. (P>0,05). Melas ilavesinin nötral deterjan fiber ve asit deterjan fiber düzeylerinde önemli azalmalara, kuru madde, Fleig puanı ve laktik asit konsantrasyonlarında ise anlamlı düzeyde artışa neden olduğu belirlenmiştir (P<0,001).Sonuç olarak, İtalyan çimi silajlarına %4 melas ilavesinin silajlarda fiziksel, besin maddeleri, fermentasyon özellikleri gibi bazı kalite kriterlerinde iyileşmelere neden olabileceği kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: İtalyan çimi, melas, silaj, katkı In this study, the effect of adding different levels of molasses to Italian grass on silage quality properties was investigated.Control (without additives), 1% molasses, 2% molasses and 4% molasses added total of 4 groups were formed. Each group was prepared to create 6 replications. Physical analysis of silages was performed. Nutrient contents, pH, Fleig score and volatile fatty acid levels were determined. In the experiment, the lowest pH was obtained in the groups containing 2% and 4% molasses (P <0,001). There was no significant difference between the crude proteins of the silages (P> 0,05). The addition of molasses caused significant decreases in neutral detergent fiber and acid detergent fiber levels, and a significant increase in dry matter, Fleig score and lactic acid concentrations (P <0,001).As a result, it was concluded that the addition of 4% molasses to Italian grass silages could lead to improvements in some quality criteria such as physical, nutrient and fermentation properties.Keywords: Italian grass, molasses, silage, additives
Collections