İtalyan çimi (lolium multiflorum cv. caramba) silajına farklı oranlarda melas katılmasının silaj kalitesi üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Aksu Elmalı, Dilek | |
dc.contributor.author | Şahin, Ayhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T11:07:14Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T11:07:14Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-09-28 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/255747 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada İtalyan çimine farklı düzeylerde melas ilavesinin silaj kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır.Kontrol (katkısız), %1 melas, %2 melas ve %4 melas katkılı olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Herbir grup 6 tekerrür oluşturacak şekilde hazırlandı. Silajların fiziksel analizleri yapılmıştır. Besin madde içerikleri, pH, Fleig puanı ve uçucu yağ asit düzeyleri belirlenmiştir. Denemede %2 ve %4 melas içeren gruplarda en düşük pH elde edildi (P<0,001). Silajların ham proteinleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. (P>0,05). Melas ilavesinin nötral deterjan fiber ve asit deterjan fiber düzeylerinde önemli azalmalara, kuru madde, Fleig puanı ve laktik asit konsantrasyonlarında ise anlamlı düzeyde artışa neden olduğu belirlenmiştir (P<0,001).Sonuç olarak, İtalyan çimi silajlarına %4 melas ilavesinin silajlarda fiziksel, besin maddeleri, fermentasyon özellikleri gibi bazı kalite kriterlerinde iyileşmelere neden olabileceği kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: İtalyan çimi, melas, silaj, katkı | |
dc.description.abstract | In this study, the effect of adding different levels of molasses to Italian grass on silage quality properties was investigated.Control (without additives), 1% molasses, 2% molasses and 4% molasses added total of 4 groups were formed. Each group was prepared to create 6 replications. Physical analysis of silages was performed. Nutrient contents, pH, Fleig score and volatile fatty acid levels were determined. In the experiment, the lowest pH was obtained in the groups containing 2% and 4% molasses (P <0,001). There was no significant difference between the crude proteins of the silages (P> 0,05). The addition of molasses caused significant decreases in neutral detergent fiber and acid detergent fiber levels, and a significant increase in dry matter, Fleig score and lactic acid concentrations (P <0,001).As a result, it was concluded that the addition of 4% molasses to Italian grass silages could lead to improvements in some quality criteria such as physical, nutrient and fermentation properties.Keywords: Italian grass, molasses, silage, additives | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | İtalyan çimi (lolium multiflorum cv. caramba) silajına farklı oranlarda melas katılmasının silaj kalitesi üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of different levels of molasses addition to italian grass (lolium multiflorum cv. caramba) silage on silage quality | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-09-28 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Italian ryegrass | |
dc.subject.ytm | Lolium | |
dc.subject.ytm | Turf | |
dc.subject.ytm | Silage | |
dc.subject.ytm | Molasses | |
dc.subject.ytm | Livestock sector | |
dc.subject.ytm | Animal feeds | |
dc.identifier.yokid | 10289415 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 587663 | |
dc.description.pages | 37 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |