Show simple item record

dc.contributor.advisorAksu Elmalı, Dilek
dc.contributor.authorŞahin, Ayhan
dc.date.accessioned2020-12-10T11:07:14Z
dc.date.available2020-12-10T11:07:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-09-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/255747
dc.description.abstractBu çalışmada İtalyan çimine farklı düzeylerde melas ilavesinin silaj kalite özelliklerine etkisi araştırılmıştır.Kontrol (katkısız), %1 melas, %2 melas ve %4 melas katkılı olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Herbir grup 6 tekerrür oluşturacak şekilde hazırlandı. Silajların fiziksel analizleri yapılmıştır. Besin madde içerikleri, pH, Fleig puanı ve uçucu yağ asit düzeyleri belirlenmiştir. Denemede %2 ve %4 melas içeren gruplarda en düşük pH elde edildi (P<0,001). Silajların ham proteinleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. (P>0,05). Melas ilavesinin nötral deterjan fiber ve asit deterjan fiber düzeylerinde önemli azalmalara, kuru madde, Fleig puanı ve laktik asit konsantrasyonlarında ise anlamlı düzeyde artışa neden olduğu belirlenmiştir (P<0,001).Sonuç olarak, İtalyan çimi silajlarına %4 melas ilavesinin silajlarda fiziksel, besin maddeleri, fermentasyon özellikleri gibi bazı kalite kriterlerinde iyileşmelere neden olabileceği kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler: İtalyan çimi, melas, silaj, katkı
dc.description.abstractIn this study, the effect of adding different levels of molasses to Italian grass on silage quality properties was investigated.Control (without additives), 1% molasses, 2% molasses and 4% molasses added total of 4 groups were formed. Each group was prepared to create 6 replications. Physical analysis of silages was performed. Nutrient contents, pH, Fleig score and volatile fatty acid levels were determined. In the experiment, the lowest pH was obtained in the groups containing 2% and 4% molasses (P <0,001). There was no significant difference between the crude proteins of the silages (P> 0,05). The addition of molasses caused significant decreases in neutral detergent fiber and acid detergent fiber levels, and a significant increase in dry matter, Fleig score and lactic acid concentrations (P <0,001).As a result, it was concluded that the addition of 4% molasses to Italian grass silages could lead to improvements in some quality criteria such as physical, nutrient and fermentation properties.Keywords: Italian grass, molasses, silage, additivesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleİtalyan çimi (lolium multiflorum cv. caramba) silajına farklı oranlarda melas katılmasının silaj kalitesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of different levels of molasses addition to italian grass (lolium multiflorum cv. caramba) silage on silage quality
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-09-28
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmItalian ryegrass
dc.subject.ytmLolium
dc.subject.ytmTurf
dc.subject.ytmSilage
dc.subject.ytmMolasses
dc.subject.ytmLivestock sector
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.identifier.yokid10289415
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHATAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid587663
dc.description.pages37
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess